KAKO SMO SE PODSJEĆALI NA POMRLU RAJU

 

Ovu stranicu sam otvorio 16. marta 2011

 

1. januara 2008. je preminuo Ismet Mehić Isma, istinski zaljubljenik u vazduhoplovstvo, koji je u novinama objavio mnoge fotogtafije snimljene iz naših aviona

  

1. januara 2011. preminuo je Milan Lovrić

  

2. januara 2015. je u Lukavici preminuo naš padobranac Željko Vasković. Sahranjen je na Palama 4. januara 2015.

  

3. januara 1998. je otišao jedan od nosivih stubova u "konstrukciji" Aerkluba Sarajevo, Mario Tifničević. Pretpostavljam da je broj pilota kojima je Mario bio nastavnik i onih kojima je davao provjere puno veći od 587, koliko članova iz svih sekcija ja sada ukupno imam na spisku.

 

8. januara 2018. preminuo je u Sarajevu Bećir Šejtanić. Nije bio član neke sekcije, ali je obavljao više dužnosti u vazduhoplovnom sportu i vazduhoplovstvu uopšte. Bio je sekretar Aerokluba Sarajevo i sekretar Vazduhoplovnog saveza Biosne i Hercegivine kao i direktor Vazduhoplovnog servisa republičkih organa SR Bosne i Hercegovine. Neka mu je vječna slava.

  

8. januara 2020. preminuo je u Sarajevu u 90. godini Mujo Kafedžić, pukovnik u penziji, dugogodišnji predsjednik Aerokluba Sarajevo. I jedan od najproduktivnijih predsjednika. Iako je bio "zeleni", bolje od svih je razumijevao i rješavao probleme Aerokluba. Vječna mu hvala za sve što je učinio, uključujući i apsoilutno bezrezervnu pomoć kod organizacije nabavke motorne jedrilice GROB 109-B.

Muju sam izuzetno cijenio i imao sa njim savršenu saradnju. Nažalost, zbog u posljednjie vrijeme izuzetno eskaliranih srčanih problema koji me spriječavaju da uopšte izlazim vani kada je temperatura 00C ili manje, nisam bio u mogućnosti da mu odam zasluženu počast na Barama i poklonim se pred njegovim kovčegom. Neka mu je vječna slava i hvala za sav ogroman posao koji je uradio za Aereoklub Sarajevo.

  

12. januara 2015. u Sarajevu je u 80. godini preminuo Enver Paloš, član čiji doprinos razvoju vazduhoplovnog spotra u Aeroklubu Sarajevo, Bosni i Hercegovini i u Jugoslaviji nikada neće biti zaboravljen. Neka mu je nebo plavo i AN-2 uvijek pun goriva i padobranaca

  

15. januara 2009. napustio je ovaj svijet naš vrijedni Hasan Oprašić.

  

20. januara 2016. napustio je ovaj svijet naš veliki drug Hrvoje Tavra. Nema tog člana koji, leteći preko Vlašića, nije napraviio nekoliko krugova oko RTV releja, gdje je Hrvoje radio kao operater, sve dok Hrvoje ne izađe van. Onda nekoliko mahova, pa nastavljamo dalje. Neka mu je mirno plavo nebo.

  

22 januara 2012. u Sarajevu je preminuo naš član Dragutin Braco Kosovac. Desetak dana ranije je napunio 88 godina. Zaslužio je slavu i vječni mir za sve što je u životu učinio, i kao SKOJ-evac, i kao prvoborac 1941, i kao državnik, i kao privrednik, i kao član našeg kluba.

Kao već istaknuti SKOJ-evac 1941 je otišao u partizane. Nosilac je Partizanske spomenice 1941, kao najznačajnijeg među mnogobrojnim odlikovanjima. Obavljao je funkcije gradonačelnika Sarajeva i predsjednika Vlade BiH. Posljednja funkcija mu je bila predsjednik Poslovodnog odbora SOUR "Energoinvest", odakle je otišao u penziju.

Bio je veliki zaljubljenik letenja. Na Butmiru se ničim nije izdvajao od ostalih članova koji nisu bili predsjednici Vlade ili generalni direktori Energoinvesta.

U periodu kada je bio Predsjednik Poslovodnog odbora SOUR Energoinvest, služba Poslovne Avijacije je dostigla svoj vrhunac, a saradnja i pomoć Aeroklubu Sarajevo je bila nemjerljiva. Samo se sjetite da je 1985 Energoinvest POKLONIO Aeroklubu Sarajevo svoj avion CESSNA 310Q YU-BGY, koji je onda pretvoren u motornu jedrilicu GROB-109B

  

24. januara 2017. preminuo je u Sarajevu Hazim Selimić, jedan od naših najstarijih članova.

  

26. januara 1999. preminuo je Borislav Voinov Boban, nenadmašni umjetnik fotografije, naročito u crno-bijeloj tehnici, u kojoj su kontrasti najjače izraženi. Nikada ga nisam vidio bez foto aparata. Njegove fotografije imaju posebno poglavlje na ovom sajtu. Bio je izuzetno aktivan član kluba iako nije bio letač. Ostvarenje te životne želje mu se nije desilo, jer nije htio da razočara majku koja nikada nije prežalila Bobanovog oca Sergija, koji je poginuo kao pilot u aprilskom ratu 1941.

  

28. januara 2008. preminuo Zvonimir Franković Zvonko, modelar i Robertov otac

 

7. februara 2020. u 82. godini preminuo je Antun Balković, motorni pilot

  

11. februara 2015. u Staroj Gradišci preminula je naša Vesna Buzančić Veca. Za ovo sam saznao 20. novembra 2018. Neka joj je vječna slava i nebo, koje je tako volila, uvijek plavo i puno kumulusa

  

12. februara 2011. u udesu aviona CASA C 212-100 u Indoneziji poginuo je Rešad Bukalo.

 

17. februara 2005, preminuo je naš dugogodišnji predsjednik Rifat Karić.

  

17. februara 2009, preminuo je Miodrag Bato Marić. Taman je otišao u penziju. Jedan od najboljih jedriličara koje je iznjedrio Aeroklub Sarajevo.

  

19. februara 1992, preminuo je Suljo Brekalović. Bar je otišao na vrijeme da ne bude svjedokom užasa koji nas je zadesio. Čak i prije martovskih barikada.

  

23. februara 2012, u Sarajevu je ubijen u svojoj fotografskoj radnji Mujo Bukvić.

  

23. februara 2012, u Sarajevu je preminuo Đoko Danilović, jedan od najvećih zajebanata koje je naš klub imao. Niko nije ostao pošteđen, ali malo se ko i ljutio, jer jednako kako se zajebavao sa drugima, primao je i zajebancije na svoj račun. Neka je Đoki laka zemlja, a ako ima onoga gore, onda neka se starosjedioci pripaze, ni tamo niko neće ostati pošteđen.

  

25. februara 2020. preminuo je modelar Srboljub Arambašić - Srle. Preminuo je u Otawi u Kanadi. Jedan od naših modelara iz prve lige. I ne samo naš, bio je i član kanadske modelarske reprezentacije

  

26. februara 2009. je preminuo modelar Zlatan Ćurić.

  

26. februara 2009. je preminuo padobranac Branko Živanović

  

26. februara 2014. preminuo je Gordan Vinković Vincek;

  

27. februara 1992. preminuo je naš modelar Aleksandar Đanešić;

  

3. marta 1991. je preminuo jedriličar Branko Hufnagl. Poletio je na Butmiru 1952.

  

8. marta 1984. je preminuo Ratko Milanović Brico. Ko zna kako bi izgledao Vazduhoplovni savez BiH, a i Aeroklub Sarajevo, da nije bilo njega.

  

10. marta 2013. je u 75. godini preminuo naš modelar Ahmed Mehmedbašić Medeni.

  

12. marta 2014. u Fojnici je preminuo u 55. godini Goran Podgorac, veliki simpatizer našeg kluba. Po Butmiru se počeo motati još kao tdesetogodišnji dječak. Uvijuek je oko vrata imao fotoaparat kojim je bilježio sve što mu je zapela za oko. A prije samo mjesec dana mi, raja iz kluba, kupili mu toliko željeni tablet... i stvarno smo šokirani kad smo čuli, nije uopšte izgledao bolesno, naprotiv....

  

17. marta 2020. u Holandiji je u 76. godini preminuo naš padobranac Mile Poznan.

  

18. marta 1993. poginuo je na Stupu kod Energoinvesta Zuhrija Kadrić Zuhdo. Baš je prerano otišao.

 

18. marta 2020. u 78. godini, poslije teške bolesti, u Sarajevu je preminuo Muhidin Hido Zlatar. Pravo smo se družili od jeseni 1962. Uvijek je bio prava raja. Među prvima je poslao priloge, ustvari dao žive fotografije za tek otvoren ovaj sajt 2007. godine: slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika . Iskreni zaljubljenik u letenje, a sa posla je puno pomagao Aeroklubu Sarajevo. Ako je iko zaslužio vječno plavo nebo puno kumulusa, onda je to Hido. Neka ti je laka zemlja druže moj.

  

19. marta 1996. je prerano otišao Adamović Miroslav Adam. Nagazio je na minu.

  

20. marta 1997, poslije tona i tona popušenih cigara, od razarajućeg raka preminuo je Vladislav Spasić Spasa. On je jedan od rijetkih iz generacija 1960 i kasnijih, za koga se punih usta može kazati da pripada grupi članova koje kvalifikujemo kao legende Aerokluba Sarajevo. Rođeni pilot, rasni jedriličar - nosilac titule omladinskog prvaka Jugoslavije u jedriličarstvu, akrobata kakvih je malo bilo, i na Mački i Blaniku, a o Zlinu ni da ne govorimo. Generacije i generacije naših početnika i šuškavaca su prošle kroz njegove ruke. A kada je došao u Energoinvestovu avijaciju, njegov profesionalizam se mogao opisati samo sa "pilot gospodin", baš tako, i baš u vrijeme "drugova". 

Prije sedam godina, 2007, na desetogodišnjicu Spasine smrti, napisao sam ovo. Molim vas, pogledajte, idite do kraja.

A ako hoćete da se podsjetite šta je Spasa radio Zlinu, ovdje je serija Bobanovih fotografija snimljenih u julu 1980.

Buza dodaje:

Makar je i prošlo toliko vremena, uz godišnjicu Spasine smrti ja se pridružujem svim visokim ocjenama i dobrim riječima na njegov račun. Jer, i ja sam  jedan od onih koji je s njim družio, i pješice išao s Pala na Jahorinu, i tamo zajedno spavali na podu, i skijao, naravno. i letio zajedno, i (vjerovatno jedini) s njim pao u “zvono”, doživio u vertikalnom položaju brzinu”0”.

Hvala mu za sve.

  

20. marta 2008, preminuo je dobri čovjek, naš Ivo Malenica. U januaru te godine smo razgovarali telefonom i dogovorili se da se vidimo, kada ja u aprilu dođem u Sarajevo, kada bude ljepše vrijeme. Nismo stigli. Podsjetite se ovdje tog mirnog čovjeka, u čiji potpis u knjižici aviona smo bezgranično vjerovali i koji nikada nije podigao glas.

     

26. marta 2016, preminuo je Hajrudin Džafić. Bio inicijator dolaska raje sa Vrbanjuše u klub 1959. god. Tada su došli Džafić, Jažić Mirsad, Zečević Avdo, Olovčić Fikret i Hido Zlatar, i te godine išli na teretsku nastavu, a prakticnu svi završili na inernatu 1960. na Butmiru

     

30. marta 2007, preminuo je Gojko Radić, čijeg ćemo se glasnog smijeha i dobrog raspoloženja koje je širio uvijek oko sebe, vječito sjećati. I još nešto: Gojko je prvi naš član koji je preminuo nakon osnivanja ovog sajta.

  

5. aprila 2020 u 90. godini, u Sarajevu je preminuo Džemil Softić Džeko, jedan od 33 člana Kuće Slavnih Aerokluba Sarajevo, polaznik Prve modelarske škole Aerokluba Sarajevo 1945. godine.

  

6 aprila 2011 u 69. godini, preminuo je Branko Bilić. Pravi amater, koji je zahvaljujući poziciji u poslovnom svijetu, veoma mnogo doprinio poboljšanju finansijskog stanja Aerokluba Sarajevo. Neka mu je vječni mir i laka zemlja.

  

7. aprila 2015. u Torontu je preminuo Dragomir Cvetković Leb. Rođen 22.09.1931. u Sarajevu na Alifakovcu; učenik Modelarske škole u drugoj polovini 1945; učesnik osnivačke skupštine Aerokluba Sarajevo 1946; jedan od 33 polaznika Modelarske škole Aerokluba Sarajevo 1945, trideset i troje veličanstvenih, ili još bolje, KUĆE SLAVNIH AEROKLUBA SARAJEVO. Ta škola je ona klica iz koje je naš klub ponikao.

 

13. aprila 2014. je u Sarajevu u Državnoj bolnici preminuo Stjepan Jankač, naš Pepi. Sedam dana ranije je imao težak moždani udar. E moj Pepo, a baš smo se dobro družili. Nema člana kojeg ti nisi vitlom povukao, ili kojem nisi pomogao kada je trebalo naštimati karburator. Ti i ja smo imali poseban način pozdravljanja kada se drugi od nas pojavi pred hangarom, ono se sudarimo stomacima. Neka ti je laka zemlja.

 

19. aprila 2004. je preminula Gordana Paloš.

  

21.  aprila 2019. preminuo je naš vrsni modelar Eso Pihura

  

24 april 2001. napustio nas je naš Branko Cmiljić Cmajli. U Aeroklubu Sarajevo je bio jedan od točkova pokretača od njegovog početka pa do kraja 1992. Impresionirao je svojom smirenošću i elegancijom, da, ELEGANCIJOM, i u pojavi, i u komunikaciji. Kada on nešto objasni, to nije moglo ostati nejasno.

  

27. aprila 2007. je preminuo Alija Abdinović. Mnogi nisu ni znali njegovo puno ime i prezime, ali kada kažeš Aljo ili Amidža, nema greške. Ne vjerujem da postoji i jedan član Aerokluba Sarajevo koga Amidža nije vozio u Pragi, onom Fiat kombiju koji je vozačko sjedište imao skoro u sredini, Ford Tranzitu, Zastava kombiju ili nečem drugom.

  

30. aprila 2007. je preminuo Savo Vasiljević Cicko, jedriličar. U Sarajevu je bio poznat kao vrhunski umjetrnički fotograf.

  

3. maja 2009. je preminuo Branko Bošković Bole. Imao je samo 50 godina, ali rak pankreasa ga je dokrajčio. Bio je prava raja.

  

3. maja 2012. u Sarajevu je preminuo Ibro Čengić. Buza kaže: ZAPAZIO SAM DA NISI EVIDENTIRAO ODLAZAK NAŠEG DOBROG MODELARA I JEDRILIČARA IBRE ČENGIĆA, UMRO JE 3. MAJA. JA SAM GA ZAPAMTIO KAO VRLOG, TIHOG I SKROMNOG ČOVJEKA, DOBROG DRUGA I PRIJATELJA. NJEGOVU AKTIVNOST PREKINULA JE SLUŽBA NA REPETITORU VLAŠIĆ, GDJE SE ZADRŽAO VRLO DUGO, I IZGUBIO KORAK. KAKO BILO, ZASLUŽIO JE DA SE TO REGISTRUJE, DA GA SMJESTIMO MEĐU ONE KOJE VIŠE NEĆEMO SRETATI. MENI GA JE ISKRENO VEOMA ŽAO, HVALA MU ZA MNOGE LIJEPE TRENUTKE, PUTOVANJA I TAKMIČENJA.

  

4. maja 1969. Nedelja popodne, sezonske provjere. U simulaciji otkaza motora prije prvog zaokreta, Aero-3 YU-CXA se naginje na krilo i ruši unutar ograde novog saobraćajnog aerodroma u izgradnji, a dva velika drugara Irfan Abdagić Seljo i Safet Borovac ginu. Crni dan u istoriji Aerokluba Sarajevo. Sam udes je Cile detaljno opisao ovde.

  

4. maja 1995. nas je napustio Milorad Blagojević, naš čika Blagoje. Godinama je bio upravnik naše škole i kroz njegove ruke je prošlo desetine mladih pilota. A bogami i nastavnika, među njima sam i ja. Sa Rodom je radio stvari koje po teoriji nisu bile izvedive. Čuveno je polijetanje sa kraja bijelih linija direktno preko kobasice na hangaru.

  

4. maja 2010, poslije duge borbe sa rakom, preminuo je Duško Malešević Dule, vrsni padobranac i medicinski tehničar. 

  

8. maja 1992, na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je od granate poginuo Halil Lilo Karaica.

  

10. maja 2004. je preminuo Stanko Tomašević Čep. Odškolovao je bezbrojne pilote i naštelovao bezbrojne fore na fertajlerima (da prevedem za one koji ne znaju automehaničarske pojmove u našem jeziku: pretpalenja na razvodnicima palenja). Da nije bilo Stanka, u našem klubu bi bilo bar 50% manje smijeha i zajebancije.

  

10. maja 2019. u Sarajevu je preminuo Mirsad Jažić Mirso. Bio je jedriličar i motorni pilot. Neka mu je nebo vječno plavo

  

11. maja 2020. u Sarajevu je preminuo Mehmed Haračić - Mišo duh. Bio je jedriličar i motorni pilot i nadasve, raja prva liga. Neka mu je nebo vječno plavo

  

19. maja 1997. je preminuo Rade Tomšić, jedan od stubova bosanskohercegovačkog sportskog vazduhoplovstva. Iz Sarajeva je otišao u Mostar gdje je godinama bio sekretar Aerokluba "Mostar"

  

19. maja 2002. je preminuo Radmilo Matić. Malo ih je znalo njegovo ime, svi smo ga znali i zvali MIŠO! Jedan od najstarije garde naših modelara. Učestvovao je na bezbrojnim takmičenjima i osvojio bezbrojne medalje. Ljubavlju za vazduhoplovstvo je zarazio i suprugu Jelicu i kćerku Oliveru.

Buza dodaje: UZ MIŠINU GODIŠNJICU SMRTI, NE MOGU DA NE KAŽEM DA JE TO JEDAN OD SVJETLIH LIKOVA U MOM ŽIVOTU, ODIGRAO JE I ULOGU UČITELJA , I VASPITAČA , I SAVJETNIKA I TRENERA, I VELIKOG SABORCA NA TAKMIČENJIMA, I SPORTSKOG UZORA,  IZVANREDNOG DRUGA I PRIJATELJA . ZAISTA MU OD SRCA HVALA ZA SVE.

  

20. maja 2007. je preminuo je naš padobranac Jovica Krčmar.

  

Slobodan Kosovac - Slobo. 21. maj 1977. Dan vazduhoplovstva je. Proslava je organizovana u restoranu saobraćajnog aerodroma Sarajevo, ustvari su staroj pristanišnoj zgradi. Slobi je palo na pamet da bi bilo lijepo da su tu neke stvarčice koje imamo u našem hangaru. Sjeda u auto i odlazi da to donese. Prolazi vrijeme, a nema ga. I onda dolazi strašna vijest: na onoj oštroj lijevoj krivini odmah poslije ulaza u "Kulu" (u pravcu sportskog aerodroma), Slobo je imao direkran sudar sa automobilom koji je dolazio iz drugog smjera. Nije mu bilo spasa. Iza njega je ostala supruga Bilja i kćerka Slobodanka.

Bili smo posebno bliski. Išli smo u isti razred u osnovnoj školi "Miljenko Cvitković", poznatijoj kao "Nemanjina", prešli u isti razred gimnazije "Ognjen Prica", u jesen 1962. upisali se u jedriličarsku sekciju Aerokluba Sarajevo, u julu 1963. bili na početničkoj obuci u Novom Travniku, na ovoj fotografiji Slobo je lijevo od Milene, jedine cure na internatu. Bio je vrstan pilot, a MAESTRO NA HELIKOPTERU GAZELA, sa Mirčetom u drugoj Gazeli je radio one neponovljive vrteške.

  

22. maja 1999, preminuo je naš modelar i motorni pilot Anton Testen. U Aeroklub Sarajevo se učlanio 1948!

  

24. maja 2014, u 71. godini preminuo je Mubedžel Đukić Bedžo, član Aerokluba Sarajevo još od davnih pedesetih. Drug, drugarčina. Mali milion djece je "porošao kroz njegove ruke" u radionici u Logavinoj. Nekoliko godina nam je buio i sekretar. Hvala mu za sve.

  

25. maja 2009. Branislav Gligorijević Gliša sjeo u auto i krenuo da obavi posao u Tuzli. Par sati kasnije dolazi strašna vijest: u saobraćajnoj nestreći Gliša je teško povrijeđen, toliko teško da su šanse za preživljavanje minimalne. Nažalost, prognoze su se pokazale istinitim: Gliša je preminuo. Baš prerano!

  

30. maja 1955. u saobraćajnoj nesreći poginuo je Hasan Ćuk Hasko. Išao je na biciklu sa jednog na drugo radno mjesto.

  

7. juna 2014. u Rijeci je preminuo Davor Gudelj. Bio je super raja, lijepo smo se družili, a ja (Dejan) sam se u više navrata družio sa njim u Rijeci 1994.

  

8. juna 2005. je preminuo Mladen Uskoković Skok. Baš vala prerano! Njegovo drugarstvo, smisao za humor i sunčane naočale nećemo nikada zaboraviti!

 

9. juna 2018. u Beogradu je poslije duge bolesti, preminuo Šerif Čapra. Prvih godina u Klubu razvio se u vrsnog padobranca koji je osvojio više odličja. I onda je uradio nešto što niko drugi u našem klubu nije: pošto je uprava Kluba odbila njegovu molbu da ide na kurs za motornog pilota jer nije bio jedriličar, on je uzeo gutu love, sjeo u auto i razgulio na Grobnik (Riječki aerodrom) i platio kompletnu motornu obuku na Cessni 150, sve do dozvole. U Sarajevo se ponosno vratio sa dozvolom motornog pilota. To je u potpunosti odredilo njegov životni put, jer je u penziju otišao kao pilot u JAT-u. Zadnji put smo se susreli 18. jula 2017 sa starim Tašom u, naravno, Palmi. . Zaista je zaslužio vječno plavo nebo. Izražavam duboko saučešće Sabini i ostalim članovima porodice kao i svim članovima kluba koji su ga voljeli.

 

10. juna 1986. je preminuo Namik Muderizović, jedan od onih generacija 1940 i neke.

  

10. juna 1990, u stravičnoj noćnoj katastrofi naše Cessne 172FR YU-DBH, smrtno je stradao naš sekretar, jedriličar i motormi pilot Ilija Roljić.

  

14. juna 1996. je preminula Ljiljana Tanasković, naša jedriličarka.

  

15. juna 1975. je preminuo Midhat Fetahagić, jedriličar sa Mojmila 1948.

  

16. juna 1992. preminuo je Radivoje Tasić, pilot još od prije "onog rata" (1941-1945), aktivni član našeg kluba sa kojim je osvojkio mnoga priznanja. A i sina Tasketa je je "zarazio" Butmirom.

  

17. juna 2008. preminula je jedna od izvrsnih, a tako rijetkih naših jedriličarki, Vojka Marić. Sve oko nje je bilo vezano za Aeroklub. Bila se sestra Bate Marića, a Tasketova supruga.

  

21. juni 1973. Radomir Lisov je tog jutra maturirao i u pratnji majke i sestre došao na Butmir da napravi svoj prvi padobranski skok iz DC-3. Strašna katastrofa! Završio je padobransku obuku, i na prvom skoku na gurtnu, gurtna otišla zajedno sa njim. Bio sam sa Vojom ispred hangara i gledali sve. Neka mu je laka zemlja.

  

Ujutro 21. juna 2007. je iznenada preminuo moj nastavnik, drug i prijatelj, Vejsil Saračević Veso. Veče ranije smo razgovarali i on mi je kazao: "Dejane, ja umirem". Nisam mu ni riječ povjerovao, jer smo se dva mjeseca ranije našli u kafiću kod Vrbanja mosta u Sarajevu gdje je maltene dotrčao u tenama i izvrsnoj formi. Vjerovao sam da ga je bolest obhrvala pa da ne može korektno da procijeni šta se dešava. Nažalost, Veso je i ovaj put bio u pravu.

  

21. juna 2009, nakon duge i teške bolesti, preminuo je Muhamed Ljutika, Juka, kako smo ga zvali, ili Ljuti. Bio sam veoma vezan za njega, on me je uveo u vazduhoplovstvo 1959. u modelarskoj radionici Aerokluba Sarajevo u Logavinoj ulici.

  

22. juna 2018. u 4 ujutro u Sarajevu je preminuo Bušić Zvonko. Rođen je 1939. Bio je naš dugogodišnji upravnik.

  

25. juna 1985, preminuo je NIKOLA KRŠIĆ, jedan od trideset i troje VELIČANSTVENIH, članova Modelarske škole Aerokluba Sarajevo

  

25. juna 2014. preminuo je Aco Bošković - Bugar. Jedan od najstarijih članova Aerokluba Sarajevo. I jedan od najboljih inžinjera, koji nam je, zahvaljujući mjestu gdje je radio (Energoinvest - TAT) nesebično pomagao kada god je trebalo rješavati mehaničke probleme. Aco i ja smo bili posebno dobra raja pošto smo se intenzivno družili 12 mjeseci godišnje, i na Butmiru, i na Jahorini i Bjelašnici. Slava mu i velika hvala za drugarstvo kojim me je počastio.

 

20. juna 2019. u Sarajevu preminuo Matija Lapenda Mate.

Puno je učinio školujući hiljade (bukvalno) djece da prave aero modele i vodeći ih Pragom na Butmir. I jedan mali detalj: ja sam se upisao u Modelarsku sekciju Aerokluba Sarajevo 1953. kao trinaestogodišnjak. I šta mislite ko mi je bio nastavnik u radionici u Logavinoj? MATE NARAVNO!

 

Neka mu je slava i vazda samo malo vjetra, da modeli lakše penju.

 

2. jula 2007. u Zadru je preminula naša padobranka Nišava Kovačević - Kačmarčik.

  

5. jula 2015. u Sarajevu je preminuo Eduard Edo Berberih. Nastavnik padobranstva i jedriličar, drževni reprezentativac i rekorder.

Sa svim što je uradio za Aeroklub Sarajevo, zaslužio je vječno plavo nebo, bez i jednog ciruščića.

  

8. jula 2011. u Sarajevu preminuo naš modelar Krunoslav Raspudić.

Neka je Kruni laka zemlja.

  

10. jula 2007. je preminuo tihi, mirni i nadasve vrijedan član, Ivo Džonlić.

  

13. jula 1995. je preminuo Dušan Zorić, jedan od trideset i troje VELIČANSTVENIH, članova Modelarske škole Aerokluba Sarajevo

  

16. jula 2019. preminula je u Sarajevu Fatima Mušić Fata, prva žena pilotkinja u Bosni i Hercegovini. Bila je divna osoba, lično sam je poznavao jer smo bili u rodbinskoj vezi.

Fata je bila prva žena pilot u Bosni i Hercegovini ikada. Uspješno je završila obuku na Trojki u I. klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo i 11. septembra 1950. dobila Svjedočanstvo , koje su potpisali sekretar Aerokluba Mihajlo Meljnikov, upravnik pilotske škole Milivoj Belančić i predsjednik Aerokluba Dragutin Braco Kosovac. Fata je bila član Aerokluba Sarajevo od 1948, kada je na aerodromu Butmir, napravljen ovaj snimak grupe od 20 vazduhoplovaca oko jedrilice Ždral.

Želim Fati vječni mir i plavo nebo puno kumulusa.

  

18. jula 1995. je poginuo je u Sarajevu našpadobranac Dženan Šaljić.

  

21. jula 2000. je u Sarajevu preminuo Fadil Fazlagić, naš čika Fadil. Ono što je Fadil radio sa Aerom-3, ni njegovi konstruktori nisu zamislili da će biti moguće.

  

25. jula 2002. je napustio nas je Rizo Alibegović, čovjek koji je cijeli svoj život posvetio razvoju sportskog vazduhoplovstva u Bosni i Hercegovini. Dok su živi, sjećaće ga se njegovi mnogobrojni učenici, i jedriličari i motorni piloti.

  

25. jula 2008. prestalo je da kuca srce Petra Jurkovića, ili, kako smo ga svi zvali, Pero malajac. Zašto "malajac", pojma nemam. Imao je upisanih preko 50 tipova aviona, od Messerschmidt-a 109 pa do Cessne 172. Desetine hiljada letova je obavljeno pošto je on posadi svojim potpisom garantovao ispravnost aviona. Posljednja želja, da ima zube, nije stigla da bude ispunjena, iako je nekoliko članova sakupilo značajnu lovu za tu svrhu.

  

27. jula 2019. godine se navršilo 58 godine od najteže tragedije u Aeroklubu Sarajevo. Na dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, 27. jula 1961, na Sokocu je organizovan veliki aeromiting. Pred nekoliko desetina hiljada posmatrača, članovi Aerokluba Sarajevo su pokazali svoja umijeća i dostignuća. Između ostalih tačaka, bio je i let grupe od tri Aera-2. I desilo se najgore: dva Aera-2 su se sudarila i četvorica naših članova su stradali, Ladislav Miletić, Đorđe Šavija, Dragić Pavlović i Emil Ćasar.

Povodom 50. godišnjice od sokolačke katastrofe, u sarajevskom Oslobođenju smo 27. jula 2011. objavili sjećanje . Puno detalja o ovoj tragediji možete naći ovdje.

  

11. avgusta 2015. Sarajevu je preminula Sadrudina Gavrankapetanović. Učenica Modelarske škole u drugoj polovini 1945; učesnik osnivačke skupštine Aerokluba Sarajevo 1946; Jedan od 33 polaznika Modelarske škole Aerokluba Sarajevo 1945, trideset i troje veličanstvenih, kako sam ih ja nazvao. Ta škola je ona klica iz koje je naš klub ponikao.

  

13. avgusta 2008. ovaj svijet ostao siromašniji za nezaboravni duh i smijeh Ibre Džambegovića.

  

15. avgusta 2016. preminuo je Ahmed Hrustanović.

  

17. avgust 2014. preminuo je Ismet Šečić Sele. Upoznao sam ga davne 1953, kada sam kao sedmogodišnji dječak doselio na Goricu. A od 1963, kada sam krenuo sa letenjem, sarađivali smo i družili više nego izvrsno. Ogromnim zalaganjem i entuzijazmom ušao je sigurno u grupu članova koji su LEGENDE AEROKLUBA SARAJEVO. Sjećaćemo ga se dok živimo. Neka mu je slava i vječno plavo nebo.

  

20. avgusta 2001. preminula je Ana Sonja Tifničević, jedna od prvih jedriličarki našeg Aerokluba

  

22. avgusta 1952. je preminuo Andrija Mračovski.

  

23. avgusta 1976. na motociklu kod Podgore je stradao naš član, modelar Franjo Jožanc Braco. Imao je samo 29 godina.

  

28. avgusta 2009, ni godinu dana nakon Damjanove smrti, preminula je Nada Damjanović. Parobranka naj klase, državna rekorderka i reprezentativka.

  

28. avgusta 2011, nakon godinu dana teške borbe sa bolešću, u Beogradu je preminuo naš Cile, Vojislav Cikota. Njegov vedar duh i nasmijano lice pratiće nas dok smo živi.

  

28. avgusta 2014, poslije duge bolesti, u Sarajevu je u 68. godini preminuo Aša - Slavenko Šehović. Dugogodišnji jedriličar, velika drugarčina i pomagač kluba.

  

29. avgusta 1987. naprasno i prerano je umro Džemil Čaušević. Drugarčina i pilotčina! Svi se sjećamo njegovog dubokog glasa i pjesme uz staru gitaru. I dlana kojim je "krio" nedostajući zub kada se smijao, a smijao se i nasmijavao sve oko sebe STALNO! Nikada nikome nije kazao da nema vremena da pomogne, u bilo čemu. A kao profesionalac, u Servisu Izvršnog vijeća, bio je pravi šef pilota. Rak koštane srži ga je jednostavno pomeo, iako je učinjeno apsolutno sve što je bilo moguće. A samo 7 mjeseci ranije je mene iznio iz auta na Igmanu prilikom otvaranja Prvog svjetskog para-ski prvenstva.

  

1. septembra 1972. smo imali padobransku katastrofu kojoj sam bio svjedok: prilikom izvođenja 142. skoka, glavni padobran Slavice Gujić se nije otvorio, formirao je kobasicu. Slavica ga je odbacila i od tog momenta ni jedan jedini pokret nije napravila. Pala je neposredno pored natpisa "BUTMIR". Njene kolege kažu da je bila "rođena padobranka" i da je jedna velika karijera naprasno prekinuta.

  

Bojan Avsec POGINUO u katastrofi sa poljoprivrednim avionom 7. septembra 1977.

  

8. septembra 2010. je preminuo Igor Damjanović. Sin Danila i Nade, padobranskih reprezentativaca, šta je mogao drugo i postati, nego vazduhoplovac. Bio je 1980 moju učenik, a ja nisam do 2007 znao ko su mu roditelji. Znači da rano laširanje nije bila štela. Godinama se borio sa rakom, imao je nevjerovatnu energiju i vjeru da će uspjeti. Ovu fotografiju sam snimio na sahrani njegove majke, godinu dana pošto je sahranio oca, a samo godinu dana prije nego će prerano krenuti za njima.

  

15 septembra 1983, preminula su dva naša člana, Boro Lasica, naš dugogodišnji sekretar, i Miloš Gavrić, aktivista Aerokluba i otac dugogodišnjeg sekretara Branislava Gavrića Gavre.

  

23. septembra 2015. nesretnim slučajem nastradqao ja Prodan. Prignječio ga traktor! Cijeli život se igrao u opasnim situacijama, a stradao tako bizarno, nije zategao ručnu kočnicu. Biće zapamćen u svim granama jugoslavenskog vazduhoplovstva. Slava mu i vječno plavo nebo!

  

Doktor Žarko Radukić. Radio je kao ljekar, zato su ga zvali Doktor, na starom Aerodromu Butmir - saobraćajnom od 61 do 69, a onda kad se izgradio novi, sadašnji aerodrom 1969, prešao je tamo i ostao do 27. septembra 1970. kad je umro. Pošto je tada saobraćaj bio "izuzetno gust", imali su jedan avion ujutru i jedan uveče, onda je on volontirao kao ljekar u aeroklubu, odnosno na livadi, čak i kad je prešao na novi aerodrom, uvijek kad je mogao išao je da bude na livadi. Devet godina je bio vrlo aktivan u svim aktivnostima i posebno što je omogućavao obuke i letenje, jer čak i onda smo morali imati medicinsko osoblje na zemlji.

  

  

5. oktobra 2000. preminuo je Osman Rudalija, naš Dedo, koji je brinuo da letimo sigurno. Sjećam se mnogih raketa ispaljenih sa tornja na našem aerodromu, čime je nas na startu obavještavao da je JAT-ov DC-3 u prilazu i da privremeno obustavimo aktivnosti na PSS-u. Zašto raketnim pištoljem? PA TADA NISU POSTOJALE RADIO STANICE U NAŠIM LETILICAMA! Prva dva Midland toki-vokija snage 1W smo imali oko 1970, a prve ugrađene, u stvari pričvršćene na desnoj strani kabine, bile su stanice BANTAM.

  

  

5. oktobra 2013. preminuo 5. oktobra 2013. Momo Drašković, padobranac i moj prijatelj.  Interesantan detalj je da smo zajedno položili vozački ispit u Sarajevu 17. jula 1964.

  

  

9. oktobra 1950. preminuo je Jovo Arežina.

  

16. oktobra 2009. je preminuo Branislav Požun Žuna.

  

18. oktobra 2002. je preminuo Vilim Kmoch, modelar iz prve poratne generacije u Aeroklubu Sarajevo.

  

 

Sabahudin Sabo Selimić, nekadašnji član Aerokluba Sarajevo, 19. oktobra 2013. je poletio i nikad više neće sletiti. Srce koje je iznad Sarajeva i Mostara izdržalo silne olujne oblake, velike visine, opasna slijetanja i par padova, stalo je u njegovom domu u Beogradu.

 

Gligor Frančisko, preminuo 21. oktobra 2018. u Slanom

  

 

Kršić Bogdan Boban, preminuo 21. oktobra 2009. Jedan od 33 polaznika Modelarske škole Aerokluba Sarajevo 1945, trideset i troje veličanstvenih, kako sam ih ja nazvao. Ta škola je ona klica iz koje je naš klub ponikao.

  

Danilo Damjanović Damjan, preminuo 25. oktobra 2008.

Istinska legenda našeg kluba. Nastavnik padobranstva, dijamantska padobranska značka, trostruki prvak Jugoslavije.

  

30. oktobra 2014. u Sarajevu je preminuo naš jedriličar Zdenko Šmit. Neka počiva u miru.

  

14. novembra 1993. je napustio ovaj svijet Vrca, Slobodan Vrčević, naš dragi doktor. Svaki letač i padobranac ga je posjećivao najmanje jedanput u dvije godine za svaku dozvolu. Krasan čovjek koji je unosio mir i dobro raspoloženje u svaku prostoriju u koju je ušao.

Volio je da dolazi na Butmir, a i mi smo voljeli da ga vidimo tu. Neka počiva u miru.

  

28. novembra 2019. je preminuo u Beogradu Miodrag Lučić Lule. Baš je došlo vrijeme "s goreg na gore". Ja očito pripadam generaciji koja je baš u niskom startu za juriš pod zemlju. Jer evo i 4 godine mlađi su otišli. Danas dobijem kao potvrđenu vijest da je preminuo Miodrag Lučić Lule, 1950 godište. Kažem ja "ma daj..." i razašaljem pitanje okolo globusa. I, jebiga, istina je, dobio sam smrtovnicu iz novina.

 

Puno smo vremena zajedno proveli na Butmiru, ali još više, skoro 12 godina, u Poslovnoj avijaciji "Enerdoinvesta". A o skijanju na Jahorini da ne pričam kada se na odlasku ili povratku svraćalo na Pale kod Luletove mame. Lule je bio jedan od malobrojnih vrsnih pilota kojim nikada nije nadvladalo uzbuđenje i koji nikada ni na koga nije digao glas. Prava raja.

 

Dragi moj Lule (ja nemam običaj da preminulim pišem u prvom licu, ali ovo je apsolutno neredovna prilika), hvala ti za sve lijepe trenutke koje smo proveli zajedno, u Sarajevu, na Jahorini, u Londonu ili u Wichiti. Vječno ću te se sjećati. Želim ti uvijek vedro nebo, bez CB-ja, na svim levelima.

  

29. novembra 2002. se preminuo je Aco Micevski. Neka počiva u miru.

  

 

Željko Štolba je preminuo 2. decembra 2016. u Beogradu, nakon zaista teške bolesti. Šta da kažem, otišao je jedan od najboljih od nas. Neka mu je vječni pokoj i plavo nebo.

  

  

 

3. decembra 2016. preminuo je naš član Jovo Aćimović

  

  

6. decembra 1986. je preminuo je naš modelar Esad Esa Begović.

  

12. decembra 2008. je preminuo Slobodan Tasić Taske. Bio je prava raja. Pored letenja, dijelili smo i sklonost prema elektronici i svakoj vrsti inovacija.

  

14. decembra 1975. je preminuo Ferid Solaković, Žilo, kako smo ga svi zvali. Buza kaže: "To je 40 godina od smrti velikog druga i Sportiste!".

  

19. decembra 1978. prilikom povratka iz Salcburga, u noćnom prilazu na Zagrebački aerodrom srušio se Energoinvestov avion Cessna 421. Milan Princip i jedan putnik su poginuli, a Zlatko Hafizović je bio ozbiljno pobrijeđen.

  

22. decembra 2003. preminuo je Jusuf Čapra, jedan od najboljih padobranaca koje je iznjedrio Aeroklub Sarajevo.

  

22. decembra 2005. preminuo je Milan Mišo Vujičić.

  

23. decembra 1998. preminuo je Bogdan Šavija Boke. Sjećam ga se kao izuzetnog drugara i pilota koji je svaki letački zadatak nevjerovatno temeljito pripremao.

  

24. decembra 2004. preminuo je Đuro Obradović.

  

25. decembra 2015. preminuo je Dimitrije Vujović Dimo. Jedan od jugoslovenskih vazduhoplovaca koji nikada neće biti zaboravljen. Nosilac Dijamantskog "C". Šest godina je bio naš upravnik, od 1964. do 1970.

  

27. decembra 2008. preminuo Jakša Minić, naš Glibo. Nikada neću zaboraviti momenat kada mi je mobilni telefon zazvonio u londonskoj Ikei, a na ekranu je pisalo "Jakša". Prije nego što sam odgovorio, kazao sam Seni "umro je Jakša". Teško je objektivno mjeriti koliko je neko doprinio razvoju Aerokluba Sarajevo, ali je sigurno da bi bez Glibe, Aeroklub Sarajevo bio dramatično drugačiji.

 

28. decembra 2019. je preminuo u Beogradu Miodrag Lučić Lule. Baš je došlo vrijeme "s goreg na gore". Ja očito pripadam generaciji koja je baš u niskom startu za juriš pod zemlju. Jer evo i 4 godine mlađi su otišli. Danas dobijem kao potvrđenu vijest da je preminuo Miodrag Lučić Lule, 1950 godište. Kažem ja "ma daj..." i razašaljem pitanje okolo globusa. I, jebiga, istina je, dobio sam smrtovnicu iz novina.

 

Puno smo vremena zajedno proveli na Butmiru, ali još više, skoro 12 godina, u Poslovnoj avijaciji "Enerdoinvesta". A o skijanju na Jahorini da ne pričam kada se na odlasku ili povratku svraćalo na Pale kod Luletove mame. Lule je bio jedan od malobrojnih vrsnih pilota kojim nikada nije nadvladalo uzbuđenje i koji nikada ni na koga nije digao glas. Prava raja.

 

Dragi moj Lule (ja nemam običaj da preminulim pišem u prvom licu, ali ovo je apsolutno neredovna prilika), hvala ti za sve lijepe trenutke koje smo proveli zajedno, u Sarajevu, na Jahorini, u Londonu ili u Wichiti. Vječno ću te se sjećati. Želim ti uvijek vedro nebo, bez CB-ja, na svim levelima.

 

28. decembra 2012. je preminuo naš mehaničar Franjo Savarić.

  

29. decembra 1995. je preminuo Safet Čaušević Ćasa, čovjek koji je izučio generacije mladih pilota i kontrolora. Prije dva dana Ejub Durić mi je poslao njegovu sliku. Baš na vrijeme.

  


 

  12. novembra 2011. ujutro nalazim dva emaila, od Irfana Habibovića i Stipe Živaljića iz Sinja, poslati u par minuta, u kojima mi javljaju da je jutros, prilikom operacije bubrega oboljelog od raka u, u Mostaru preminuo Stipe Krišto. Kada nije imao gdje da leti, napravio je svoj Aeroklub, u Livnu, i to prvoklasan. Tu pogledajte kako su se od Stipule oprostili njegovi učenici.

Stipe je sahranjen u Livnu juče, 13. novembra 2011. Znam da je Krešta išao na sahranu, pretpostavljam da su došli mnogi iz cijele BiH.

 

Veliki zaljubljenik letenja, a posebno jedrilicarstva. Prnja

 

Neka počiva u miru.


 

Dejo pozdrav!
Obzirom da na stranicama AK Sarajevo na više mjesta se pominje i ime Seferović Milana, molim te objavi i ovo...

Dana 03.11.2012.g navršava se 40 dana od prerane i iznenadne smrti Sefrović Milana, banjalučkog, bosansko-hercegovačkog i jugoslovenskog padobranca, vazduhoplovca koji je skoro četiri decenije dvadesetog stoljeća bio neizbježan lik na svim padobranskim dešavanjima tog vremena. Prvi padobranski skok izveo je 25.05.1968.g na aerodromu Zalužani a već 1970.g u Prijedoru postao je prvak Bosne i Hercegovine. Završio je Učiteljsku školu u Banja Luci 1969.g i u septembru 1971.g upisao zvanje nastavnika padobranstva. Nosilac je brojnih medalja sa padobranskih takmičenja toga vremena ali najveći trag je ostavio kao nastavnik padobranstva izvodeći uspješno generacije padobranaca u Banja Luci, Sarajevu, Tuzli, Beogradu... Kuda je god prošao ostavio je prijatan utisak. Bio je moj iskreni prijatelj, jedan drugom smo rekli sve. Iako je bilo nesaglasja, nikad nije bilo zamjeranja i ljutnje. Iznenada je preminuo 24.09.2012.g vozeći se trolejbusom u Beogradu! Iako je hitna pomoć došla vrlo brzo nije mu bilo pomoći. Prekinuo sam boravak u Švajcarskoj, u poslednjem trenutku uspio sam da stignem na sahranu 26.09.2012.g. Sahranjen je na Novom groblju u Banja Luci u prisustvu porodice i prijatelja . U ime onih koji su ga poznavali poštovali, oprostio sam se od Sefrović Milana navodeći nekoliko sjećanja na naše druženje i zajednički rad, kom prilikom sam citirao strofu njegovog zemljaka pjesnika Duška Trifunovića, koja glasi:

“Grešio sam mnogo, i sad mi je žao
i što nisam više, i što nisam luđe
jer, samo će gresi, kada budem pao
biti samo moji – sve je drugo tuđe.“

Četrdeset dana navršava se u subotu 03.11.2012.g kom prilikom će mo izaći na groblje da mu zapalimo svijeću! Ovo pišem da ga otrgnem od zaborava!

Neka počiva u miru!
Prodanović Ljubomir
 


Danas mi Prodan pošalje ovo:

Aero-klubaši Banja luke danas su tužni! Dana 16.aprila 2013. g iznenada poslije kraće bolesti u 71. godini života preminuo je Ljubiša Knežević! U aero-klubu započeo je kao avio-modelar, kasnije pilot jedriličar, motorni pilot. Jedno vrijeme profesionalno je radio kao prof. pilot i nastavnik letenja u Aero-klubu Banja Luka. Nekoliko generacija mladih pilota obučio je a nama padobrancima ostao je kao neizbrisivi lik prilikom obuke i skokova padobranaca. Bio je vrsni sportski ribolovac i ja sam ga često provocirao kada leti da gleda u Vrbas tražeći terene za ribolov a kada ribari gleda u vazduh šta rade piloti na obližnjim Zalužanima. Skromno kako je i živio danas 19.04.2013. u prisustvu porodice, prijatelja i komšija ispraćen je na poslednjem putu na banjalučkom groblju Sv.Pantelejmon. Neka mu je plavo nebo a porodici i prijateljima saučešće! Prodan

Ništa ja tu više ne mogu dodati, osim da sam negdje na sajtu napisao " .... sve sami prvoligaši: Ivo Čavar, Ljubiša Knežević, Viktor Kupljenik, Đevenica ... Naravno, riječ je o Aeroklubu "Rudi Čajavec" iz Banja Luke."


Od Nene Hrisafovića sam 18.09.2013. dobio tužnu vijest:

 

U subotu, 2103/9/14. u svojoj 88. godini života umro je Božidar Komac, istaknuti sportski vazduhoplovac, jedriličar i motorni pilot iz Vršca.
Sahrana Bože Komca, bit će na Vršačkom groblju, sutra, 17. septembra 2013.godine u 15 sati.
Boža je bio po profesiji metalostrugar, učitelj letenja, probni pilot i letački inspektor, jedriličar i motorni pilot. U početku i na kraju svoje karijere, bavio se aeromodelarstvom.
Njegovi uspjesi su brojni, kao i trag koji ostavlja iza sebe, a jedan od najznačajnih je svakako sa Svjetskog prvenstva u zrakoplovnom jedriličarstvu u Engleskoj, kada je u dvosjedu, zajedno sa Zvonimirom Rajnom, osvojio prvo mjesto.
Nositelj je i dva Zlatna orla, kao i više drugih odličja i nagrada. Oborio je jedan svjetski rekord, nosilac je 10 državnih rekorda.
Vazduhoplovni savez Srbije, kao i brojni vazduhoplovci su mu zahvalni za to što je godinama bio primjer i uzor mnogima, što je aktivno sudjelovao u građenju srpskog sportskog zrakoplovstva, kao i na velikim rezultatima koje je postigao, braneći boje Srbije i tadašnje SFR Jugoslavije.
Neka mu je plavo nebo
!

Vazduhoplovni savez Srbije 

 

Ja (Dejan) dodajem