1. mart 2017. - 10 godina života ovog sajta !!!

 

 

Prosto nevjerovatno! Te 2007. godine ni u snu mi nije padala na pamet mogućnost da će ovo trajati 10 godina. Ama ni ja sam sa svim mojim srčanim i dijabetičkim problemima nisam imao realne šanse da dočekam 2017. godinu. Ali, uz ogroman posao koji su ljekari uradili i beskrajnu Seninu podršku, evo me da zajedno sa vama proslavimo ovaj zaista impresivan jubilej. 

 

1. marta 2007. godine sam na četrnaest email adresa razaslao email sa uputstvom da kliknu na ovaj link! Tih četrnaest adresa je bilo sve što sam imao od raje koja su dolazila na Butmir (stojnic@hallite.co.uk; dejan@djesi.ba; dnascep@worldonline.nl; doolair@yahoo.com; muhidin.zlatar@bhdca.gov.ba; gir@bih.net.ba; mirko.bozic@zg.htnet.hr; senasena@lol.ba; svetislav.gacinovic@uclh.nhs.uk; tasevac1@yahoo.com; ntski@hotmail.com; vojo.mar@EUnet.yu; shtolba@EUnet.yu; zlatko744@yahoo.com; omarsaracevic@sbb.co.yu).

I ugledali su ovo . [Kliknite na ovu sličicu, pa će se ona povećati. A ako kliknete u donji desni ugao (bukvalno, 1X1cm) te povećane slike, imaćete prvu ikada stranicu www.Aeroklub-Sarajevo.ba u prirodnoj veličini.

 

Krivo mi je što se toga nisam sjetio 10 godina ranije, Cmajo, Stanko i Sunara bi stigli da nađu sebe ovde. Ideja mi je pala na pamet u jednoj razmjeni slikica sa Vesinim Omarom. Evo kako je to bilo:

13. februara 2007. sam Vesinom Omaru poslao neke slike koje sam dobio od Mire Božića i Hide Zlatara. Onda smo tog dana i sutradan izmijenili 36 emailova i 14. februara u 00:22 sati ja sam napisao ovo:

EVO IDEJE: da skupimo na jednom mjestu sve slike iz AK Sarajevo, pa da napravimo web sajt prije nego što poumiremo?

a u 00:37 Omar je odgovorio:

To bi bilo odlično...
Ja ću uzeti  od tate slike koje on ima da sceniram.. mogao bih se pozabaviti i sa dizajnom sajta... evo preuzeću na sebe da se malo poigram oko toga... nebi bilo loše da se napravi prvo neki "nacrt" kako to da izgleda i koji sve podaci treba da uđu..
Stvarno je odlična ideja... ja sam na raspolaganju

Trenutno sam provjerio je li adresa http://www.aeroklub-sarajevo.ba/ zauzeta. Za 5 sekundi sam vidio da je slobodna, a ostalo je istorija.

 

Sutradan je stvar krenula. Odlučio sam da ću ZA SVOJU DUŠU, ZA DUŠU STARE BUTMIRSKE RAJE I ZA SPOMEN NA ONE KOJI SU POMRLI, pokupiti što više sjećanja, podataka, imena, slika, svega, iz perioda od formiranja Aerokluba Sarajevo pa do 6. aprila 1992, što brže i što više, da ostane "zapisano" u šta smo utrošili sve one godine, prije nego što i mi ostali ne poumiremo. Jednostavno da jednostavnije ne moze biti.

Onda sam ujutro poslao email mom drugaru Azuru u Sarajevu, koji je vlasnik www.team.ba i pitao ga baš ovako (citiram):


Vozdra Azure
Garant ne znas, tacno prije 45 godina sam postao clan Aerokluba Sarajevo i ostao u njemu do kraja. Naravno, Aerokluba sada nema, bar ne onakvog, ali raja su ostala. A ta raja, to je nesto neobicno, tu nije bilo ni svadja ni mrznje niti se pitalo ko je ko, vec je svako gledao da sacuva glavu onog drugog. Drugacije ne bi bi islo, kada u jednom momentu u malom prostoru bude nakamarano desetak jedrilica i aviona. I nije to bilo samo mi iz aerokluba Sarajevo, vec generalno vazduhoplovci iz cijele Jugoslavije.
Vidi ovu slikuE, vidis sada, mi, tj. ta raja iz AK Sarajevo, mi se jos uvijek druzimo, i uzivo, i preko interneta. I ja sam dosao na ideju da sakupimo slika, prica i dokumenata sto imamo i da napravimo web sajt prije nego sto poumiremo.
Hajde ti sada meni kazi koji su prijateljski uslovi koje nam mozes dati za hostovanje domaina www.Aeroklub-Sarajevo.ba i nesto megabajta.

Naravno, domen treba i otvoriti


A Azur je meni ovo odgovorio:

Cao Dejane...

Prije svega cestitke :) NiIje to mala stvar...

Zatim izvinjenje. Nisam bio online par dana pa malo kasnim u javljanju....

 

A onda i odgovor. Nece biti problema... Samo mi moras reci koji hosting preferiras.

 

Sto se para tice, trebaju nam pare za registraciju domene+refundacija troska vezanog uz to... Sto se mjesecnog najma tice,  tj hostinga domene, ja castim, tj moras tomu i mene  na kafu i cevape voditi kad dodjes.

drugarski pozdrav

 

 

PRVOG MARTA 2007. AEROKLUB SARAJEVO SE POJAVIO NA INTERNETU !!!

 

Niko, ni ja niti iko od vas nije očekivao da će ovo ovoliko narasti i da će ovoliko trajati. Za ono prvo, narastanje, naravno da ste svi odgovorni, ja sam samo sakupljao, uređivao, organizovao, ali za drugo, TRAJANJE, zašto da budem lažno skroman, odgovorni smo samo Sena i ja, ja za beskonačne sate gledanja u ekrane ........

 

 

..... i ažuriranje sajta, a Sena za svu podršku koju mi je dala i što nikada, ama baš nikada, nije kazala "pa zar više nije dosta" ili nešto u tom stilu.

 

Uradili smo grandiozan posao, ogromna količina materijala je spremljena na sigurno, za vječnost. Nove stvari dolaze sve rjeđe, što je i za očekivati, ladice i sehare su se ispraznile, koliko god da se taktiziralo, deset godina je deset godina.

 

Da imate predstavu o brojevima, u mom kompjuteru folder "Aeroklub Sarajevo" izgleda ovako sa 38.168 fajlova i 9.37 GB

 

 

 

Folder koji je na WEB serveru izgleda ovako sa 14.402 fajla i 1.21GB

 

 

 

Nema te search engine koja nas nije pokupila u svoju bazu podataka. Dok smo Sena ili ja živi, nadamo se da ćemo od penzija vazda uspjevati da odvojimo novca za rentu web imena (državi BiH) i prostora i prometa na serverima internet provajdera, sada je to "Team d.o.o Sarajevo". Backup sajta je na Davorovom privatnom domenu www.stojnic.co.uk/Aeroklub-Sarajevo/. Znači, nema zime za ono što je tamo u momentu kada ja ne budem tamo. To samo znači da bi zatečeno stanje ostalo, samo će tu na početku biti još i moja slika. Zbog toga sam prije nekoliko godina pitao dvojicu naših prijatelja, Prnju i Miru Božića, jesu li zainteresovani da im pokažem arhitekturu sajta, pa kada ja riknem, da znaju da nastave. Prnja je kazao ga je to gorka jabuka, a Miro je kazao (citiram): "SAMO TI RIKNI, OSTALO JE NAŠA BRIGA". Možete zamisliti kakvo je to smirenje duše, benifen.

 

Do prije tri - četiri godine, dnevno sam trošio po 4 - 5 sati na održavanje sajta. Danas mi treba po 1 - 2 sata, dok uredim spisak članova ako se nešto drastično promijenilo, recimo neko ode u plava nebesa. Desi se ponekad da me neko "pogodi" sa velikom količinom materijala, e tada ima puno posla. Od svake slike moram da napravim onu malu sličicu, pa onda kopiju u koju upišem "www.Aeroklub'Sarajevo.ba", ali pričinjava zadovoljstvo kada je sve sređeno. Ne žalim se, to radim jer volim. ili kako u disclaimeru rekoh,

 

Ideja vodilja je da ZA DUŠU STARE BUTMIRSKE RAJE, ZA DUŠU ONIH KOJI SU POMRLI I ZA MOJE ZADOVOLJSTVO zabilježim KAKO SMO SE NEKADA LIJEPO DRUŽILI I LJUDOVALI (*) i na livadi i van nje i da druženje nastavimo, uživo i virtuelno. Činjenica je da se današnji Aeroklub Sarajevo nalazi u istim prostorijama i isto se zove kao i onaj predratni, ali, izuzev nekoliko članova, to je potpuno drugačiji entitet. Ja sam, uz vašu ogromnu pomoć, u neku ruku, zapisivač perioda od 1945. do aprila 1992. Neka vrsta "Hodoljublja". Osim par časnih izuzetaka, na ovom sajtu nećete naći ni slike ni videe ni priče koje opisuju i  pokazuju aktivnosti Aerokluba poslije 6. aprila 1992. Ali NAJFRIŠKIJE SLIKE RAJE SU TU! One su ovde da se vidi metamorfoza i da se možemo prepoznati kada se sretnemo na nekoj sarajevskoj ili bjelosvjetskoj ulici.

Ovaj sajt je zbir sjećanja na doba kada se, kako pokojni ZIJO KEKIĆ, član Aerokluba Mostar reče, "na ovoj planeti lijepo živjelo".

 

Ipak, lijepo je čuti kada prijatelji hvale i cijene tvoj trud. Teško je u ovim godinama (skoro 70 kuka se sakupilo) i popamtiti, a onda i pronaći ona najdirljivija i najemotivnija javljanja naših članova. I ne samo njih, nego i prijatelja Kluba i članova drugih aeroklubova, koji su imali priliku da sa nama na Butmiru dijele sve ljepote drugarstva i vazduhoplovstva. Takvih mailova je stiglo zaista mnogo, ali nekoliko njih je dirnulo pravo u srce, bili su tu prošle godine, evo ih i danas:

 

 

Ljubomir Pranjić Prnja, 1. mart 2009: "Bravo Dejane, čestitam ti dvogodišnjicu! "Ti si Tito" napisa jedan čova na respektabilnom YU sajtu "Avijacija bez granica". Odmah da kažem da je tvoj i naš Sajt koji je klasificiran kao "klubski", sadržajno, najbolji na prostorima bivše drzave, bez konkurencije. Po meni, između ostalih, Sajt ima i humanu poruku, koju razumijevamo mi, koji smo imali priliku da baštinimo rad generacije prije nas. Čini mi se, da generacija poslije nas, neće imati tu privilegiju. Da, ali će barem imati priliku da "kliknu" na Sajt."

 

Alija Pičuga, profesor mostarskog univerziteta i član Aerokluba Mostar, 6. oktobar 2011: "Arhivski materijal koji sada sadrži web stranica Aerokluba Sarajevo je nešto što ima nemjerljivu vrijednost u istorijskom, sociološkom pa čak i u integrativnom smislu za Bosnu i Hercegovinu!"

 

Zijo Kekić, Aeroklub Mostar, 22. januar 2008, nekoliko dana prije smrti: "Ovo je više nego istorija, ovo je dokaz da se na ovoj planeti nekad lijepo živjelo".

 

Muradif Mešić, Aeroklub Tuzla, 28 mart 2008: "Mnogima je bog dao da rade, a rijetkima da grade. Eto Te ti izgradi pravu Vazduhoplovnozrakoplovnu Nojevu ARKU i na ovoj planeti uđe u VREMENPLOV iz kojeg nema izlaska. Reći "ČESTITAM", to je tako malo, citiraću jednog mog kapetana instruktora koji mi poslije položenog ispita reče "ČESTITAM, živjećeš onoliko dugo koliko te budu po dobrom spominjali tvoji učenici"."

 

Ljubomir Prodanović Prodan, Aeroklub Banja Luka, 2 mart 2009: Juče sam bio jako umoran, požurio sam da ti čestitam jubilej i pritom konstatovao da su stranice gorostasne! Da ne bi pomislio da su to samo fraze, imam potrebu da potvrdim svoj stav da ja tako stvarno mislim. Naime, još davno sam negdje pročitao "da nije život ono što smo proživjeli, već je samo život ono čega se mi sjećamo" !!! U skladu sa tim, ove stranice koje si prezentovao svima nama, podsjećaju nas na veliki dio događaja i ljudi na koje smo skoro zaboravili. Time si neizmjerno obogatio naša sjećanja, a time obogatio naše male  živote, koji bi bez ovih prijatnih sjećanja ostali takvi u pravom smislu te riječi.

Nažalost u našim sjećanjima ostaju samo ružni događaji ili oni svojim intenzitetom potiskuju prijatne događaje, pa smatram da ove stranice uveliko prave balans, bez kojih bi stvarno bili siromašniji.

Smatram da je ovo djelo hvale vrijedno, gorostasno i u moje ime još jednom veliko hvala!

 

Nebojša Nožinić - Pekara, Aeroklub Prijedor, 2. mart 2009: Dejane, iskrene čestitke na ličnom i ogromnom entuzijazmu da se od zaborava otrgnu ljudi i događaji jedne uspješne organizacije kao što je to bio AK Sarajevo. Bez pretjerane skromnosti, jedan od najbogatijih i najiskrenijih sajtova u okruženju za ljude koji ne znaju ili dobro znaju šta je to entuzijazam i ljubav za vazduhoplovstvom.

Ovaj sajt je svojevrsna knjiga dostupna svima na kugli zemaljskoj, da se prisjete dragih ličnosti, i živih i onih koji samo fizički nisu među nama, a svi skupa bili smo akteri mnogih vazduhoplovnih događanja.

Iskrena podrška.

 

Boris Jovanović, 9. mart 2009: .... Čudna stvar, ovaj sajt je kao muzej u koji možeš da uđeš i gledaš eksponate, i da sam postaneš eksponat, koje onda drugi posjetioci-eksponati gledaju, i još možeš da komuniciraš sa tim drugim eksponatima, naravno ako su još živi.....

 

Ines Martinović, 12 mart 2009: "Dragi Stoja, Preponosna sam objavom sjećanja na naše, drage klubaše koji sada imaju krila anđela. Čula sam puno divnih komentara u mom okruženju od totalno neupućenih ljudi, kako hvale taj oglas i kako smo mi pravi i rijedak klub, koji se sjeća svojih članova.
Svaka pohvala i hvala na tako divnoj stranici i svim akcijama!

 

Ksenija Milanović, 29. februar 2016: Dragi Dejane,

Beskrajno hvala na podsjećanju svake godine iznova, i srdačne čestitke za tvoj nesebični trud i rad, da svima nama koji smo rasli uz Vas, svaki put iznova izmamiš suze u očima i radost u srcu, da smo imali, što po rođenju što po sudbini, čast biti dio tako velike porodice.

Veliki zagrljaj zahvalnosti

 

 

U petu godinu postojanja sajta ušli smo sa 551 članom na spisku, od kojih smo za njih 117 pouzdano znali da nisu među živima. Za 193 člana nismo imali fotografije. Od 117 preminulih članova, za njih 14 nedostajale su nam fotografije.

 

U šestu godinu smo ušli sa 580 članova na spisku, od kojih je njih 125 bilo u Pomenu u Oslobođenju. Značajan napredak smo postigli sa slikama i tada smo ih imali za 409 članova, znači nedostajlo nam je fotosa za 171 člana. Najtragičnije je bilo da nismo imali fotografije 10 preminulih članova

 

U sedmu godinu smo ušli sa 588 članova na spisku, od kojih je njih 127 bilo u Pomenu u Oslobođenju. Sa slikama smo pravo napredovali, tada smo ih imali 423 člana. Za 165 članova nismo sliku, NI SLIČICU, najgore je da nismo imali fotografije devetoro naših preminulih članova

 

U osmu godinu smo ušli sa 596 članova na spisku, od kojih je njih 134 bilo u Pomenu u Oslobođenju. Sa slikama smo malkice napredovali, imali smo ih 428, a za 168 članova nemamo sliku, NI SLIČICU, najgore je da nismo imali fotografije deset naših preminulih članova

 

U devetu godinu smo ušli sa 599 članova na spisku, od kojih je njih 146 bilo u Pomenu u Oslobođenju. Sa slikama članova smo vrlo malo napredovali, imali smo ih 438, a za 161 člana i članicu nemamo sliku, NI SLIČICU, najgore je da nismo imali fotografije osam naših preminulih članova.

 

U desetu godinu smo ušli sa 599 članova na spisku, od kojih je njih 155 u Pomenu u Oslobođenju. Sa slikama članova smo vrlo malo napredovali, imamo smo ih 444, a za 155 člana i članicu nemamo sliku, NI SLIČICU!

 

U jedanaestu godinu smo ulazimo sa 602 člana na spisku, od kojih je njih 161 u Pomenu u Oslobođenju. Sa slikama članova smo vrlo malo napredovali, imamo smo ih 452, a za 150 članova i članica nemamo sliku, NI SLIČICU!

 

 

Slike članova su posebna priča. Nažalost nemamo fotografije šest naših preminulih članova.

 

 

 

602 člana koje imamo u spisku članova, za 47 godina, koliko je Aeroklub Sarajevo postojao, apsolutno nije realna cifra. Sjetimo se samo koliko modelara i padobranaca je bilo svake godine? Ja opet ponavljam, ubijeđen sam da neko, a mislim i da znam ko, ima članske knjige iz klupske kancelarije. A zašto ih čuva samo za sebe, sakrivene kao da je u pitanju ukradena Mikelanđelova slika, pitajte njega. Ako konačno ne da, ja ga molim da ih bar testamentom ostavi onome ko u to vrijeme održava ovaj sajt, ja ili Miro Božić koji mi je na moj prijedlog da mu pokažem strukturu sajta prije nego što riknem, pa da on može nastaviti da ga održava, kazao "samo ti rikni, ostalo je naša briga".

 

Šta je, tu je, imamo ovaj poster sa 452 slike koje sam uspio da prikupim

 

 

Za 150 članova nemamo nikakvu sliku. Da ponovim, najtužnije je da nemamo slike 6 za koje 100% znam da su preminuli

 

 

 

Kao i za svaku dosadašnju godišnjicu postojanja sajta, tako je i 2017. u Oslobođenju objavljen Pomen, sjećanje na naše preminule drugare. Sa 161 slikom i potpisom, bilo je nemoguće sve staviti na jedni stranicu, a da se slike i font ne smanjuju, što bi drastično smanjilo čitljivost. Zato smo odlučili da Pomen podijelimo, kao i prošle godine, na dva dijela koji su štampani na susjednim stranicama.

 

 

 

 

 

Uživo, u Oslobođenju, to izgleda ovako

 

 

 

a skenirano ovako

 

 

 

Kada ih vidite sve na jednom listu papira, teško je opisati tragičan osjećaj. Ja sam razgovarao sa 115 članova i članica sa ovog Pomena (ko ne vjeruje, neka pogleda ovde). Neka im je svima slava i nebo vječito plavo.

 

Pošto je 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Oslobođenje se u utorak 28. februara 2017. štampa kao dvobroj za 28. februar i 1. mart i u njemu je objavljen Pomen svim našim znanim preminulim članovima.

 

Original Pomena se može uvijek naći na slijedećem linku

 

https://online.oslobodjenje.ba/839972cbedebf374f883b5d98278586c/obituaries/smrtovnice-28.02.2017.pdf

 

Sam pdf file sam sačuvao ovde

 

Evolucija tokom godina je očigledna

 

2008:

 

72 člana

2009:

93 člana

2010:

105 članova

2011:

 

117 članova

2012:

 

125 članova

2013:

 

127 članova

2014:

 

134 člana

2015:

146 članova

 

2016:  155 članova

 

2017:

 

161 član

 

Naša preminula raja su to zaslužila. Kako Marko Trogrančić (nakon vraćanja na spisak živih) reče, "Padobranci, Jedrilicari, Motorni piloti kao i Modelari, svi smo bili zagrijani i složni kao jedna Familija, kako u klubu na OBALI tako i na Butmiru" (obratite pažnju da je Marko napisao velikim slovima Padobranci, Jedrilicari, Motorni piloti, Modelari, Familija, OBALI, Butmiru!)

 

Važno je napomenuti da je Povodom prve godišnjice sajta, 2008, OSLOBOĐENJE ČASTILO!

 

Ovogodišnji Pomen je koštao 1038,35KM uz popust 5%.. Pomen je isfinansiran ovako:

 

Prilog od: Datum: Iznos Nedostaje do 1038.35 KM Napomena
Prelilo love od 2016.   107,31KM 931.04KM

Ko je zaslužan za ovo, pogledajte ovde

Ahmed Agić 30.05.2016 30,00KM 901.04KM  
Marko Trogrančić 30.05.2016 30,00KM 871.04KM  
Ševko Džananović 30.05.2016 10,00KM 861.04KM  
Dejan Stojnić 30.05.2016 20,00KM 841.04KM  
Fadil Karamehmedović Kafa 18.12.2016 25,00KM 816.04KM  
Kafin sin 18.12.2016 25,00KM 791.04KM  
Irfan Habibović 23.12.2016 50,00KM 741.04KM  
Mirso Hadžialić 23.12.2016 50,00KM 691.04KM  
Želi biti anoniman 29.12.2016 50,00KM 641.04KM  
Anamarija Štolba 23.01.2017 35.41KM 605.63KM €20=Ł15.67=KM 35.41
Nevenka Milanović 24.01.2017 30,00KM 575.63KM  
Dževad Buzadžić 24.01.2017 50,00KM 525.63KM  
Branislav Gavrić Gavro 02.02.2017 20,00KM 505.63KM  
Hamza Ražnatović 02.02.2017 50,00KM 455.63KM  
Fudo Dorić 07.02.2017 67,00KM 388.63KM

CAD 50 = Ł29.43 = BAM 67.00

Mustafa Sudžuka 07.02.2017 140,00KM 248.63KM

€73.49 = Ł 61.49 = BAM 140

Moco Albahari 08.02.2017 50,00KM 198.63KM  
Ljubomir Pranjić Prnja 09.02.2017 40,00KM 158.63KM  
Miro Božić 09.02.2017 40,00KM 118.63KM  
Zlatko Hafizović 09.02.2017 50,00KM 68.63KM  
Ahmet Musić Musa 09.02.2017 50,00KM 18.63KM  
Zaim Pašović - Zajko 09.02.2017 30,00KM Prešli smo u plus, ostaje za 2018. 11,37KM  
  Prikupljeno za 2017: 1049.72KM

Ostaje za 2018                                         11,37KM

 
Uplaćeno Oslobođenju 16.02.2017 1038,35KM    
Osman Taševac i Nusret Taševac 16.02.2017 357,20KM Ostaje za 2018                                       368,57KM

US$200 = Ł155.88 = 357.20KM

Goran Miljković 23.02.2017 40,00KM 408,57KM  

Faksimil uplate je ovo

Frapantno zvuči da je za ovih 10 godina, od 1. marta 2007, do danas PREMINULO 58 NAŠIH ČLANICA I ČLANOVA! Ne vjerujete? Pogledajte i sami:

 

30. MART 2007: GOJKO RADIĆ

27. APRIL 2007: ALIJA ALJO ABDINOVIĆ - AMIDŽA

30. APRIL 2007: SAVO VASILJEVIĆ CICKO

21. JUNI 2007: VEJSIL VESO SARAČEVIĆ

10. JULI 2007: IVO DŽONLIĆ


28. JANUAR 2008: ZIJO KEKIĆ

28. JANUAR 2008: ZVONIMIR ZVONKO FRANKOVIĆ

20. MART 2008: IVO MALENICA

17. JUNI 2008: VOJKA MARIĆ

25. JULI 2008: PETAR JURKOVIĆ - PERO MALAJAC

13. AVGUST 2008: IBRO DŽAMBEGOVIĆ

25. OKTOBAR 2008: DANILO DAMJANOVIĆ DAMJAN

5. DECEMBAR 2008: MIJO BARUN

12. DECEMBAR 2008: SLOBODAN TASIĆ TASKE

??. DECEMBAR 2008: DRAGO TOMŠIĆ

27. DECEMBAR 2008: JAKŠA MINIĆ - GLIBO


15. JANUAR 2009: HASAN OPRAŠIĆ

17. FEBRUAR 2009: MIODRAG BATO MARIĆ

26. FEBRUAR 2009: ZLATAN ĆURIĆ

3. MAJ 2009: BRANKO BOLE BOŠKOVIĆ

25. MAJ 2009: BRANIMIR GLIGORIJEVIĆ GLIŠA

21. JUNI 2009: MUHAMED LJUTIKA - JUKA, LJUTI

??. JUNI 2009: GUSTAV AJDIČ

28. AVGUST 2009: NADA DAMJANOVIĆ

16. OKTOBAR 2009: BRANISLAV POŽUN ŽUNA

21. OKTOBAR 2009: BOGDAN BOBAN KRŠIĆ


4. MAJ 2010: DULE MALEŠEVIĆ

8. SEPTEMBAR 2010: IGOR DAMJANOVIĆ


1. JANUAR 2011: MILAN LOVRIĆ

12. FEBRUAR 2011: REŠAD BUKALO

6. APRIL 2011: BRANKO BILIĆ

8. JULI 2011: KRUNOSLAV RASPUDIĆ

28. AVGUST 2011: VOJISLAV CIKOTA CILE

22. JANUAR 2012: DRAGUTIN BRACO KOSOVAC

23. FEBRUAR 2012: MUJO BUKVIĆ

23. FEBRUAR 2012: ĐOKO DANILOVIĆ


10. MART 2013: AHMED MEHMEDBAŠIĆ MEDENI

3. MAJ 2012: IBRO ČENGIĆ

19. OKTOBAR 2013: SABAHUDIN SABO SELIMIĆ


26. FEBRUAR 2014: GORDAN VINKOVIĆ VINCEK

12. MART 2014: GORAN PODGORAC

13. APRIL 2014: STJEPAN JANKAČ PEPI

25. JUNI 2014: ACO BOŠKOVIĆ

24. MAJ 2014: MUBEDŽEL BEDŽO ĐUKIĆ

7. JUNI 2014: DAVOR GUDELJ

16. AVGUST 2014: ISMET ŠEČIĆ SELE

28. AVGUST 2014: SLAVENKO ŠEHOVIĆ AŠA

30. OKTOBAR 2014: ZDENKO ŠMIT


2. JANUAR 2015: ŽELJKO VASKOVIĆ

12. JANUAR 2015: ENVER PALOŠ

4. JULI 2015: EDUARD EDO BERBERIH

25. DECEMBAR 2015: DIMITRIJE DIMO VUJOVIĆ


20. JANUAR 2016: HRVOJE TAVRA

26. MART 2016: HAJRUDIN DŽAFIĆ

15. AVGUST 2016: AHMED HRUSTANOVIĆ

2. DECEMBAR 2016: ŽELJKO ŠTOLBA

3. DECEMBAR 2016: JOVO AĆIMOVIĆ


24. JANUAR 2017: HAZIM SELIMIĆ

 

Ukoliko neko želi da doda svoj prilog fondu za iduću godinu, nišanski parametri su ovde, i svi ćemo mu biti zahvalni. Naravno da će to biti na stranici za pripremu Pomena za 2018. godinu.

 

Šta da kažem, vremena su jebena, i za puno članova svaka marka je izuzetno važna. Molim one koji mogu, da daju neki prilog, nije važno koliko mali. Ukoliko neko neće da se vidi koliko je puno ili malo mogao priložiti, neka mi to javi i ja ću tamo napisati "Anonimni donator". Jasno je da ni ova tradicija neće vječno trajati, broj živih se smanjuje, a pomen će biti sve veći i skuplji. Jednog 1. marta ćemo morati podvući crtu, ali se iskreno nadam da je taj 1. mart podaleko.

 

Zaključak je zabrinjavajući: sve manje ostaje onih koji će sakupiti novac za pomen sve većem broju preminulih! Za ovo bi trebalo naći nekog dugoročnog sponzora, drugo ne vidim.

 

Pošto imamo svu lovu za ovogodišnji Pomen, ukoliko neko želi da dopuni fond za 2018. godinu, nišanski parametri su ispod. Naravno da će to biti trenutno objavljeno na stranici "Jedanaesta Godišnjica Priprema".

 

 

1. PayPal je apsolutno najsigurniji i najbrži način za transfer novca. Logujete se na svoj PayPal account, izaberete tab "Send money" , i popunite kao u mom primjeru. Svih ovih godina godine nije bilo apsolutno ni jednog jedinog problema sa ovim načinom transfera, a bilo ih je bezbroj. Svaku transakcija je izvršena za manje od 5 sekundi!

PayPal NE ZARAČUNAVA NIKAKVU PROVIZIJU za iznose sa kojima mi radimo

 

VAŽNO: ZA PAYPAL ISKLJUČIVO KORISTITE ADRESU dejan.stojnic@gmail.com

 

2. REIFFEISEN BANKA SARAJEVO

 

2a. ako je uplatioc iz BH, onda je dovoljno da navede

Banka: RAIFFEISEN BANK

Transakcijski racun: 1613 0000 3747 0476

Ako uplata ide preko interneta, mora se navesti moje ime. Ako se ide u banku, neka moje ime, kada se pojavi na ekranu, bude kontrola da je broj računa korektno ukucan.

Moguće je da RB zaračuna neku minimalnu taksu za transfer, recimo 0,5KM

 

Važna napomena: ZA OVU SVRHU SE VIŠE NECE KORISTITI RAČUN U NATWEST BANCI U LONDONU

 

2b. ako je uplatioc iz inostranstva, onda je potrebno malo više podataka:

BENEFICARY BANK: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

Address: Zmaja od Bosne bb, Sarajevo BiH

IBAN = BA391612000012648614

SWIFT CODE: RZBABA2S

Full beneficiary name: DEJAN STOJNIC

Full beneficiary address: ZAGREBACKA 31/7 - N. SARAJEVO

 

(ipak preporučujem PayPal)

 

3: Lično Dogovori se kafa/čaj u slastičarnici Palma na kraju parkinga kod Željinog stadiona

 

 

Zašto baš "Palma"? Vrlo prosto, pola Palme je rezervisano za nepušače. Nije to ono kao kada je pola bazena rezervisano za pišače, a pola za nepišače. U Palmi je neki projektant sjedio na dupetu i mislio glavom i smislio način da u nepušački dio uduvava friški zrak koji onda ode pušačima!

 

Fizičko slanje novčanica klasičnom poštom  NE DOLAZI U OBZIR, pošto ja ne mogu da garantujem gdje ću biti u koje vrijeme.

 

U svakom slučaju, SVAKAKO NAVEDITE KO UPLAĆUJE i da uplata ide na moje ime. Takođe, SVAKAKO me emailom obavijestite o izvršenoj uplati. Ukoliko od mene ne dobijete potvrdan email u roku od tri dana, DIŽITE FRKU! Kako šta dobijem, objaviću detalje ovdje.

 

 

 

Ja imam u jednoj excel tabeli podatke konstrukciji finansiranja pomena za sve ove godine, uključivo imena članova koji su participirali u finansiranju i iznose koje su participirali. Mislim da ne bi bilo fer objaviti ove podatke, nekome bi moglo biti neprijatno što je poslao tako malo ili tako mnogo love. Ako neko želi da zna kako on stoji u toj tabeli, trenutno ću mu dostaviti taj podatak.

 

Permanentni zadatak je da prikupimo što je moguće više dokumentacije o Aeroklubu Sarajevo i njegovim članovima i prijateljima. Dokumentacije svake vrste, slika, priča, papira, plaketa, anegdota.

 

Ako ste na naslovnoj strani sajta doveli miša iznad , onda je iskočila moja poruka. Ako to niste uradili, evo poruke

 

 

Hvala svim članovima i prijateljima Aerokluba Sarajevo i posjetiocima ovog sajta na doprinosima za izgradnju sajta. Kako davno rekoh u mojoj izjavi, ja sam, uz vašu ogromnu pomoć, u neku ruku, zapisivač perioda od 1946. do aprila 1992. Neka vrsta "Hodoljublja". Ja samo slažem kockice koje mi svi vi šaljete. Znam da je sehara sa kockicama sve manje, ali nema veze, dok ima nas, nalaziće se vazda po neka nova.

Zahvaljujem se Team-u   i njegovom direktoru Azuru Ajanoviću na nesebičnoj podršci održavanju ovog sajta.

I na kraju, posebno se zahvaljujem mojoj Seni na podršci, a bogami i ogromnom strpljenju koje je imala gledajući me kako stotine sati provodim pred ekranima, dok ona, umotana u deku , gleda televiziju.

 

 

Idemo dalje ... 

 


Komentari koje sam primio


27. februar 2017, 22.58

 

Dejane druze, cestitam ti 10-godisnjicu Sajta!

Izgleda prilicno prozaicno ako ti prosto izrazim svoju iskrenu zahvalnost  za ovo sto si radio i uradio

u proteklih 10 godina, ali je i tesko uz rijec "hvala"prilijepiti neki od atributa koji bi preciznije definisali stepen zahvalnosti, razumjevajuci tvoj  trud i vrijeme, nerve ali i rezultat tih napora.

Jer, listajuci partiture iz simfonije "Aeroklub Sarajevo", svaki od nas moze izvuci i zive, ali i vec zaboravljene detalje ili ljude koji su dio nasih zivota, uzivati u njima iznova  i ponovo . Siguran sam da se ako ne svi, onda vecina posjetilaca sajta slazu sa mnom.

Ovo je i prilika da se svaki od nas prisjeti svih onih lica sa Pomena, medju kojima su i nasi nastavnici, instruktori, drugovi i prosto starije  kolege, koji su nas svojim pristupom i nastojanjima ucinili dobrim ili boljim. Ja to ovom prilikom cinim.

A dalje, tebi zelim da jos koju deceniju vodis sajt putem koji si odabrao, uz dobro zdravlje i funkcionisanje vitalnih tehnickih pomagala, uz Seninu ljubav i strpljenje.

Svim preminulim pokoj i rahmet, uz zahvalnost za ono sto su nam  pruzali za zivota, a zivima zdravlja i zadovoljstva, i medjusobnih kontakata.

Jos jednom, iskrene cestitke i zahvalnost! 

 

Dzevad Buzadžić


28, februar 2017, 08:43

 

Dejane,

Čestitam na uloženom trudu i želim još puno godina života i zdravlja u ulozi administratora!

 

Sabina Solaković


28. februar 2017, 08:57

 

Steta sto imas te godine !

Na najljepsi nacin si nas povezao i pokazao mladima koliko im lazu da nismo zajedno zivjeli letjeli skakali pravili modele  i divno se druziliu naj zamlji na Svitu i okolini !

Nije bilo nasih i onih..Bili su samo dobri i manje dobri !

Dobro ti zdravlje stari moj.

 

Zlatko Hafizović


28. februar 2017, 09:24

 

Dragi Dejane i svi aeroklubasi

najsrdacnije vam cestitam jubilej web sajta Aerokluba Sarajevo. U ovih 10 godina uradjeno je mnogo toga na kompletiranju i azuriranju raspolozivih podataka sto je zahtijevalo, ako nista onda izuzetnu upornost svih ukljucenih. Svaka cast.Neka je vjecan pomen svim dragim ljudima koji vise nisu tu, a onima koji su jos aktvni zelim dobro zdravlje i dug zivot.

Svako dobro

 

Neso Blagojevic


28. februar 2017, 09:24

 

Dejane zdravo

Sjedim u “bushu” I slucajno pokusah vezu sa svijetom – kad’ ono upalilo.

Cestitam ti jubilarnu godisnjicu/rodjendan sajta sa (sto kazu inglezi) many happy returns. Ostaj nam dobro, najbolje sto moze pa da proslavimo jos jedan ovakav jubilej (insallah).

Srdacno

 

Bole Ilić


28. februar 2017, 09:25

 

Dragi Dejane,

pridruzujem se cestitkama  sa zeljom da nas jos mnogo godina  tvojim nesebicnim radom podsjecas na divna vremena, koja I mi “mali” pamtimo , jer smo uz Vas odrasli, mnogo naucili  I ponijeli uspomenu na nezaboravna vremena.

Hvala mnogo, ostaj nam zdrav I veseo.

 

Ksenija Milanovic


28. februar 2017, 09:48

 

Dejane,

Samo da čestitam i izrazim veliku zahvalnost jednog djeteta aerodroma (uistinu, moja prva životna sjećanja su sjećanja s livade) za ideju, kreiranje i vođenje web stranice, pogotovo imajući na umu količinu i intelektualnog i fizičkog angažmana koje takvo poduzeće traži!

I upravo kako je napisano u mailu, potpuno se slažem s profesionalne tačke jednog antropologa, ovo je zaista etnografsko blago ne samo za razumijevanje kulture življenja Aerokluba Sarajevo, već takvo iz kojeg se daju istražiti i iščitati razni aspekti življenja u Sarajevu i BiH.

Lijep pozdrav

 

Nebojša Šavija - Valha


28. februar 2017, 09:51

 

Postovanje Dejane !

 

Jedan si od rijetkih koji je smogao snage, znanja i ljubavi da krene u projekat u koji je malo nas vjerovalo.

Zelim Ti iskreno cestitati jubilej i ponoviti moj stari prijedlog - pretoci sve ove uspomene u  jednu jedinstvenu monografiju o nekom drukcijem i sretnijem vremenu, u kojem je samo nebo bila granica !

 

Hvala Ti i u ime nas nekolicine jos zivih clanova AK "Rudi Cajavec", kojeg su manijaci "ugasili" 1991!

Svi komplimenti i cestitke !

 

S postovanjem,

 

Zelimir Saric


28. februar 2017, 09:51

 

Dejane, čestitke , i na mnogaja ljeta...

Sajt-arhiva-biblioteka-spomenar-galerija-učionica-nezaborav,  jednom rečju , spomenik nekim lepim vremenima.

Pozz,

 

Nenad M. Miklušev


28. februar 2017, 11:32

 

Hvalaaaa, da nije tebe nasa vlastita sjecanja bi nestala u vremenu....velika pusa i poz. za suprugu

 

Jaca Šabić


28. februar 2017, 15:30

 

Dragi Dejane
vidjela sam u Oslobodjenju sjecanja na clanove Aerokluba. Divno je to sjecanje i uspomene na neka stara lijepa vremena u kojima je sve bilo drukcije. Cestitam ti na istrajnosti i uspjehu da odrzis spomen na sve te divne ljude i vas rad. Svaka ti cast. Znam da si ti tu najvise uradio.
Puno pozdrava Seni i tebi Vesna
 

Vesna Marić