Muradif Mešić Mujo je čovjek sa srcem, kako se jako davno u Sarajevu znalo kazati, srcem k'o šerpa. A malo manje davno, kada su GRAS-ovci sastavili dva stara vašingtonca u jesan veliki tramvaj, od tada se kazivalo "srce k'o zglobni tramvaj". E taj Mujo mi je poslao do sada tri emaila. I svaki je od njih ub'o k'o žaoka, u pravo mjesto, i svaki put dublje i dublje.

 

 


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Date: Sat, 23 Jan 2010 08:35:49 +0100
Subject: Re: godina
From: Muradif Mesic <muradif.mesic@gmail.com>
To: Dejan <dejan@djesi.ba>

Veliki pozdrav Velikom vremenoplovcu

Ko kaže da mi stara RAJA nemamo nešto posebno, evo imao sam sreću i dar da od 04.01.2010 pa do sinoć, boravim na našem starom, sada okupiranom sportskom aerodromu Butmir. Samo saznanje da ću tamo boraviti, u meni je probudilo sve emocije i sva događanja u toku mojih boravaka i naših letačkih aktivnosti, moram priznati da  sam se osjećao sasvim drugačije, bolje rečeno ko malo dijete u svijetu igračaka.

Stajao sam na poziciji padobranskog kruga (cilja) tamo gdje sam 1972 prekopavao pijesak za što mekši doskok, navirala su sjećanja do suza, šta su nam oteli. Otrgnuli su nam srce, raščerupali ga na najsitnije komadiće i po svijetu razbacali, ali su nam dušu ranjenu ostavili, i gle čuda, mi se opet prkosno sjećamo i sa ponosom, komad po komad naseg srca sastavljamo u mozaik vremenplova kojeg gradimo, jer smo samo tako naučili i tako oduvijek radili.

Tamo su sada neki drugi ljudi koji nemaju takav osjećaj, koji su u drugoj misiji i koji nas nikada neće moći razumjeti, pa čak i kad se posvađamo, potučemo i pomirimo u Škrbinoj kafani na raskršću, sada svjetova i nevidljivih granica slabih crtača (demokratskih političara) - sačuvaj nas bože takvih. Bio sam ponosan i tako se i osjećao dok sam gazio starim stazama i površinama meni dragog sportskog aerodroma, što je sada zagrađen boljikavom žicom, betonskim zidovima i pješčanim bedemima.

Berlinski zid je podavno pao, a ni ovaj neće moći dugo opstati, barem se iskreno nadam. Moraju nam to vratiti, moramo se na toj površini ponovo sastaviti, već je počelo, Rajlovac će se opet k'o nekad početi koristiti, nadam se da ćemo doživjeti i naš Butmir. Sretna okolnost se i meni dogodila 12.01. ove godine, kada sam nakratko prekinuo boravak na Butmiru i otišao u Tuzlu, tj. u Dubrave aerodrom i od ministarstva preuzeli aerodrom Ciljuge kod Živinica. Tako se brzo dagađaju promjene i ponovo se vraćam na Butmir, malo zbunjen i sa bujnom maštom i velikim ciljevima za budućnost u razvoju naših ideja i letačkih snova.

U ovo pismo toliko, više bih volio da me pitaju, a ja da pričam, kako sam se osjećao dok sam doživljavao svoj i Naš sportski aerodrom Butmir.

Svima što nas ima, veliki pozdrav od Muje.


Date: Wed, 4 Mar 2009 13:56:34 +0100
Subject: Re: godina
From: Muradif Mesic <muradif.mesic@gmail.com>
To: Dejan <dejan@djesi.ba>

 

 O anđele vjetrovite planete,

 tebe znade svako vazduhoplovno dijete,

 a i oni što zure,

 to se oni samo dure.

 Još sam na ovoj planeti,

 a to mi se prilično sveti,

 jer sam u boj krenuo,

 ali ne znam da li sam šenuo.

 

Naime sa vjetrenjacama se borim tj. sa prezivljavanjem pukim. Mada znam ne moze nam niko nista osim sto mi sebi nauditi mozemo. Sajt sam malo redje posjecivao, ali zato obecavam da cu redovan biti ubuduce. Sada sam se skrasio u BiH pa se nadam da cu od koristi biti u narednom vremenu. Upravo sam se vratio sa seminara nastavnika u Teslicu gdje sam ugodno iznenadjen sa pozitivnom atmosferom za buduci zajednicki rad sa RS i da smo objedinili se kao nekad u staro vrijeme. To nas je i proslogodisnja pogibija dvojice upravnika klubova prodrmala, jer smo se puno bili opustili i razne propuste sebi dopustili, koji se eto tako skupo placaju zivotom svojim. Dogovorili smo buduci rad te je i aeroreli dogovoren da sa medjunarodnog Sarajevskog aerodroma krene [kad ne moze sa starog Butmira, jer ovi nisu jos otisli, a morace, kao sto su ameri sa tuzlanskog, dabogda se vise nikada ne vratili] pa preko tuzlanskog do Prijedora.

U Tuzli sam na medjunarodnom aerodromu i pokusavamo da ucestvujemo u inteziviranju letackih aktivnosti, zelja puno, a mogucnosti su skromne. Ideja takodje previse, tako da se sa vjetrom borim. Sama prigoda polazne tacke relija je i prilika da se stara raja sretne na aerodromu kao i prilika da se organizuje manifestacija medjunarodnih avio susreta [a do juce bjese domaci susreti].

Kafi i Brani sam obecao da cemo piti kafu u Parkusi, sada vise ne obecavam, nego sam siguran da cemo je piti, nadam se i sa tobom. Za sada toliko pa se opet cujemo, budi mi dobrog zdravlja, jer te jos mnogo posla ceka, a i susreta sa starom rajom .


Date: Fri, 28 Mar 2008 17:26:09 +0000
From: "Muradif Mesic" <muradif.mesic@gmail.com>
To: dejan@djesi.ba
Subject: mujo

Mnogima je bog dao da rade, a rijetkima da grade. Eto Te ti izgradi pravu Vazduhoplovnozrakoplovnu Nojevu ARKU i na ovoj planeti uđe u VREMENPLOV iz kojeg nema izlaska. Reći "ČESTITAM", to je tako malo, citiraću jednog mog kapetana instruktora koji mi poslije položenog ispita reče "ČESTITAM, živjećeš onoliko dugo koliko te budu po dobrom spominjali tvoji učenici".

Da bi me se sjetio, ukratko ću ispričati o sebi: jula 72 na Butmiru jedriličarska obuka, nastavnici Štolba, Pepo, Ti i Blagoje Milorad, dva Libisa 17, dvije Weihe i Blanik L13 sa Citabrijama za šlep.

Sa više detalja o sebi kasnije ću ti se javiti, važno je uspostaviti kontakt. Trenutno sam van BiH, ali još uvijek na ovoj planeti, žao mi je Ive, Zije, Malenice, Njege, Kuke, Rize i svih drugih koji ne stanuju na njoj. Veoma ugodno sam se iznenadio kad sam na netu otvorio naš sajt. Kažem "naš", jer to tako i osjećam, pogotovu što se nastavlja druženje i komuniciranje. Razumijem sve one koji nemaju dovoljno vremena da se jave, ali i one koji ne umiju, neka im njihovi pomognu. Na nekoliko fotki sam se prepoznao, ali ću se potruditi sa prvim dolaskom da povećam broj detalja i činjenica postojanja i daljeg življenja ovog vremenplova, u kojem još uvijek plovim. Pozdrav svima što nas ima.

Muradif Mešić Mujo

 "Raja" u Sarajevu NEŠTO ZNAČI! A u Aeroklubu smo mi bili 99,819% "raja". Ko ne zna definiciju "raje", ili nije siguran, neka pogleda ovdje, pa će i procenat biti jasan. Ustvari, svako bi to trebalo da pogleda, SVAKO OD RAJE!