1977: Vježba TO

Ovom prilikom ću pokušati oslikati jednu akciju u okviru vojne vježbe TO na području Tuzle, Zvornika, Posavine i Semberije, u kojoj su učestvovali piloti sa BUTMIRSKE LIVADE. Bio je to negdje maj 1977. godine. Nažalost ne mogu konsultovati svoju letačku dokumentaciju, ostala u mom radnom stolu, izgleda zauvjek na aerodromu Brnik 1991. godine. Žao mi je što se možda neću sjetiti svih učesnika, vrijeme od 30 godina učinilo je svoje.

Za komandira te privremene jedinice bio je postavljen Čaušević Džemil, on je bio najiskusniji pilot, a bili su tu još ako se ne varam Zvonko Bušić, Ilija Roljić, Omer Kulić...??? i moja malenkost. Od tehničkog sastava Stjepan Jankač-Pepi i Stamenković Vlajko. Od aviacije imali smo odjelenje Aero-3 i CH-10. Na aerodrom Dubrave preletili smo iz Sarajeva odakle smo trebali polijetati na zadatke. Na izvršnoj pripremi upoznati smo sa zadatkom, gdje je istaknuto da je potrebno improvizovati napade iz vazduha na veliki broj sela oko Tuzle, Brčkog, Bijeljine i Zvornika. Kao objekat improvizovanog napada u velikom broju sela istaknuto je neka to bude džamija. Pošto je bilo više pilota nego aviona, prije određivanja posada, ja postavim Čauševiću jednu dilemu:

"Obzirom da smo danas za ručak imali pasulj, i da sam ja upozorio Kulića da ću ga reći njegovom babi, da je jeo pasulj u kome je kuvana slanina, sada ni u kom slučaju ne bi bilo dobro da vrši napade na vjerske objekte a posebno džamije". (Šala koja je svojstvena samo smo padobrancima, odnosno, odnosu kojeg smo njegovali ja i Kula, ali je u tom trenutku izazvala ogroman smijeh kod prisutnih). Normalno da je Džemil uvažio objektivne činjenice koje sam iznio, te je zaključio da će on sa Kulićem, kada se vratimo sa zadatka, napraviti kratku preobuku na Citabriji (C-10) kako bi je laširao, a izuzeo ga je sa spiska posada za ovaj odgovoran posao koji je pripao drugim pilotima. Kula se tada vidno naljutio na mene, nisam ga pitao neki dan, da li to još uvjek tinja u njemu, ali ću to provjeriti prvom prilikom.

Kako je dogovoreno, tako smo počeli odrađivati zadatke. Pri povratku sa zadatka na slijetanju kada sam bio u pravcu za slijetanje, primjetih, kako pored istočnog dijela stajanke pored praga PSS 276 u rupi iz koje se vadio šljunak, stoji rasčerečena Citabrija. Vjerujem u prvi mah da niko nije mogao shvatiti šta se dogodilo, a priznajem da sam se ja zaledio. Naime, navodno je Džemil naredio da se pripremi Citabrija pa će on i Kula odmah po povratku sa zadatka otpočeti sa preobukom. Vlajko je već duže vrijeme odsustvovao sa stajanke, radeći administrativne poslove i to je u njegovoj praksi ostavilo dubok trag. Ali je želio pomoći svom kolegi Pepiju. Ovo bi i danas trebalo poslužiti kao naravoučenje svim onim koji dolaze u dodir sa aviacijiom. Predhodni pilot (?), koji je zaustavljao rad motora poslije leta je povukao prigušivač, a potom dodao pun gas kako bi motor čim pre potrošio raspoloživo gorivo u rasplinjaču. Potom je isključio prekidače magneta, elektro-potrošača i mrežni napon. Ručica gasa ostala je u položaju pun gas. Vlajko je pokušao rutinski startovati motor, bez podmetača, nepripremljenih kočnica jer je Citabrija imala razdvojene poluge kočnica od nožnih komandi. Uključio je mrežu, magnete, pritisnuo starter, motor je prihvatio, avion kao iz katapulta izbačen sa stajanke, zakačio rubne ivičnjake, odbio vrlo nježan stanji trap i nabio se u rupu pored stajanke. Sreća, da nikog nije zakačio i da Vlajko pored ogromnog šoka kojeg je doživio, nije imao fizičkih povreda. Ovaj događaj je lično meni poslužio kao veliko iskustvo, bilo o kome da se radi, zahtjevao sam ozbiljan pristup, kvalitetnu doobuku, mnogi su se ljutili na mene. Govorili su kako sam u nekim situacijama tolerantan, a da sam negdje veliko zakeralo. Danas sam sretan da u svojoj letačkoj praksi nisam doživio slične propuste. Često sam ovo isticao kao loše iskustvo, koje se može dogoditi, (a vi razmislite da li se može dogoditi vama i uvjek učinite sve da se ne dogodi) i to radim i ovog puta. Da li je, kada i kako je Kulić završio preobuku na Citabriji, ne znam? Da li je ljut na mene, provjerit ću?

Prodanović Ljubomir