Izaberite brzinu automatskog skrolovanja

Sada je brzina
1

 

LJUBOMIR PRODANOVIĆ: Evo mu cipela, a njega nema

Priča o iskakanju Slobe Kosovca iz jedrilice

Dugo sam razmišljao i ne mogu se sjetiti, čak ni godine, kada se to digodilo. Ipak odlučio sam da ovu priču prezentujem, vjerovatno će se naći neko ko će je upotpuniti.

Mogla bi biti 1973. ili 74. (Dilema No 1). Slobodan Kosovac je sa jedrilicom Trener (Dilema No 2) trebao da u šlepu preleti iz Tuzle za Sarajevo. Ko je bio šleper (Dilema No 3), nažalost ni toga se ne mogu sjetiti. Moguće je zbog lošeg vremena, predhodnog dana, da su alternativno sletili na Jegin Lug (Dilema No 4). Nepovoljni meteo uslovi su se nastavili, ali su ipak odlučili, da pokušaju prelet do Butmira. Provlačeći se ispod veoma niskih baza oblaka, trzajući lijevo desno, uže se otkačilo! (Dilema No 5) Nije imao teren za sletanje, Slobodanu nije ostalo ništa drugo, nego da se spasi i napusti jedrilicu skokom padobranom! To je i učinio!

Pošto je bila vrlo mala visina, padobran PJ-04 se otvorio, a sekundu za tim Slobodan je udario u tlo. Neposredno potom čuo je prasak i lomljavu jedrilice koja se zabila u neki šljivik. Otkopčao je padobran i potrčao prema mjestu odakle se čula lomljava. Kada je stigao na mjesto gdje je jedrilica polomljena, našao je jednog seljaka, kako pregleda olupinu. Uplašen Slobo da nije jedrilica nekog povrijedila, upita:"Da li se kome šta dogodilo?" A seljak mu odgovori, ne pogledavši ga i dalje pregledajući olupinu:"Evo mu cipele, a njega nema...!?"

Naime, zbog vanterenskog sletanja, Slobo je kao i drugi jedriličari, imao praksu, da nosi rezrevnu obuću, pa je jedne tene, imao ubačene u kabinu iza sjedišta.


Dejo, anegdota je puna nepoznanica, ali kad god otvorim web stranicu Aerokluba, vidim Slobinu sliku, i sjetim se tog događaja. Ako ti ili neko drugi ima pouzdanije podatke o vremenu događanja i drugim akterima neka je dopuni.

DOPUNE I DILEME

Dilema No 1: Koje godine se to desilo?

Dilema No 2: Trener ili Delfin (Dejan)

Dilema No 3: Ime šlepera

Dilema No 4: Šta su oni uopšte radili

Dilema No 5: Moje sjećanje je da su bili prisiljeni da uđu u oblake u šlepu, tako guste da Slobo nije mogao ni da nazre avion. Slobo je osjećao da se jedrilica prevrće, a instrumenti su ludovali, ON JE ODBACIO KABINU, NAMJERNO OTKAČIO I IZVUKAO ŠPILJKU IZ GURTNI. Čim se Delfin prevrnuo, SLOBO JE ISPAO, i trenutno otvorio padobran, jer je znao da su u brdovitom predjelu.

Sele piše:

Dejane,

vezano za napis Prodana o iskakanju Slobe Kosovca iz jedrlice, mislim da si ti u pravu i da je bila jedrilica DELFIN. U ovome momentu ne mogu se sjetiti godine i pilota koji je vukao jedrilcu, ali siguran sam da je tvoja verzija tačna i da je Slobo bio prisiljen da otkači jedrlicu jer dalje nije mogao da prati avion zbog loše vidljivosti i nepravilnog položaja u koji je bio doveden.

Ja sam imao slično iskustvo 1962. godine sa jedrilicom Jastreb.