Izaberite brzinu automatskog skrolovanja

Sada je brzina
1

 

Dragomir Cvetković - Leb: KAKO JE NASTAO AEROKLUB SARAJEVO 1946. GODINE

 

Poštovani Dejane,

 

Vaše pitanje da li je fotografija "Modelarska škola 1945" stvarno snimljena te godine, pošto je poznato da je Aeroklub Sarajevo osnovan 1946. godine, je "Dobro pitanje".  Oba podatka su tačna i to zaslužuje detaljnije istorijsko objašnjenje. Najprije se moramo složiti sa time da istorija vrijedi samo ako je istinita i dokaziva, bez obzira koliko se istorijske činjenice, iz tog vremena, iz politickih ili drugih razloga i predrasuda, nekome ne sviđaju.  Vaš zakljucak "Najzad se saznalo ODAKLE POTIČEMO" zahtijeva dokaz sa detaljnijim obrazloženjem.

Evo kako je bilo.

Za vrijeme okupacije, tačnije rečeno NDH, svi gimnazijalci (a u tim vremenima osnovna škola je trajala četiri, a gimnazija osam godina) morali su da se upišu u tzv. Ustašku mladež. Pored ideoloskog drilovanja, za vrijeme nastave, tada su postojale tzv. smotre na kojima su se morale nositi uniforme Ustaške mladeži (svakako crna), vojne vježbe, "postrojbe" i još mnogo toga. Predratni Aeroklub tada je pretvoren u "Hrvatska krila" i članstvo u tom klubu, a posebno Modelarska škola, omogućavala je gimnazijskoj omladini da izbjegne ta sva maltretiranja i sramotu. Sklanjajući se od fašističke ideološke i fizičke torture, počela se je u "Hrvatskim krilima" okupljati antifaštička omladina koja se nije slagala sa tim režimom. Vremenom, dio starijih članova, pod tim plaštom, pocela se organizovati i učestovati u ilegalnoj borbi Sarajeva, djeleći letke, skupljajući sanitetski materijal i slično. U drugoj polovini 1943. godine ova ilegalna omladinska antifašistička organizacija bila je provaljena, a njeni članovi, koji nisu uspjeli da pobjegnu u partizane, uhapšeni su, neki odmah likvidirani, a neki poslati u logor Jasenovac. Ondašnje policijske vlasti nisu željele da to izađe u širu javnost i naredili su da Modelarska škola nastavi rad kao da se ništa nije desilo. Imena  nekih članova te ilegalne antifašističke organizacije su nam poznata, ali većinu nismo poznavali i napravili bi veliku grešku da samo neke od njih navedemo. Dakle, to je bio razlog zasto je ta Modelarska škola funcionisala sve to kraja tog rata.

Odmah po oslobođenju Sarajeva Zdravko Bukovac, Pavle Urlih i još nekoliko članova te Modelarske škole su se okupili i uz podršku Komiteta antifašističke omladine Sarajeva i zahvaljujući, prije svega, svojim učešćem u NOB-u Sarajeva, formirali novu Modelarsku školu. U podrumskim prostorijama Fiskulturnog doma započeli su tada nastavu. Dakle, 1945. godine odmah poslije rata, Modelarska škola u Sarajevu je počela sa radom.

Sigurno se može postaviti pitanje zašto ta istorijska činjenica, učešća članova Aerokluba u NOB-u, nije bila ranije na odgovarajući način valorizirana? Razloge ponovo treba tražiti u politici. U godinama poslije II svjetskog rata zvanična politika je naglašavala da su ratni pobjednici proleteri, radnici i seljaci. Zasluge "Poštena" i ostala inteligencija, stavljani su u drugi plan, a to sektašenje, prije svega, rezultat snažnog utjecaja SSSR-a na tadašnju zvaničnu idelošku politiku. Zasluge "postene inteligencije" u tom ratu nisu omaložavane, ali one, iz razumljivih razloga, nisu posebno isticane. Tome je u značajnoj mjeri doprinosilo povećanje broja stanovnika ruralnog porijekla i njhov dolazak na državne i političke funcije. Pri tome se ne može reći da to stanovništvo nije pretrpjelo i stradalo znatno više nego građani Sarajeva.  

Aeroklub Sarajevo osnovan je 1946. godine. Zašto tek tada, godinu dana poslije rata?  Poslije rata nije bilo ničega, a kamoli jedrilica i sportskih aviona. Tek kasnije stvoreni su uslovi i dolaskom prve dvije jedrilice "Ceglin" (pretpostavljam kao ratni plijen iz Njemačke, ali za to nemam dokaza), kako bi se sa stotinjak metara preleta (pomoću gumenog užeta) sa Mojmila moglo nekome reći da je neko jedriličar. Ali to je druga priča. Osnivanje Aerokluba održalo se je 1946. godine u kinu "Apolo" (kasnije Partizan). Ako se dobro sjećam, prvi predsjenik bio je Dragutin - Braco Kosovac.

Dakle, poslije vaše konstatacije "Najzad se saznalo ODAKLE POTIČEMO" treba da slijedi:

"Potičemo od antifašističke omladine Sarajeva".

Ovo, prema mom mišljenju treba da znaju svi članovi Aerokluba "Sarajevo", jer se fašizam, nažalost, ponovo javlja u svim zemljama, pa i našim, zagrnut borbom za naciju, religiju ili za "novi svijet".

Poštovani Dejane, sada imate moj odgovor, gonje činjenice možete koristiti na način kakav smatrate da mogu biti od opšte koristi za naš Aeroklub.

Izvinjavam se na dužem tekstu, ali nisam mogao ništa da izostavim, bez obzira kako ono zvuči i kako će se shvatiti.

Mnogo pozdrava vaš stariji drug iz Aerokluba Leb.

 

 

1.836

20.10.15

Sveto Zubović i Braco Kukić

1. GENERACIJA MODELARSKE ŠKOLE U SARAJEVU 1946-47 god.
- Modelarski "A" kurs, Mojmilo, 1947. godina.
Na fotografiji s desna na lijevo:
Prvi sa većim modelom Svetislav Zubović, drugi bez modela Fahro Konjohodžić, treći drži model "Neven" Ivan Puncer. Ostalim modelarima Sveto ne može da se sjeti ime i prezime.