Drage moje, dragi moji

Ne mogu vam kazati kako sam sretan što smo uspjeli da dobijemo ovu adresu. A krivo mi je što se toga nisam sjetio prije 10 godina, Cmajo, Stanko i Sunara bi stigli da se nađu ovde.

Ideja mi je pala na pamet u jednoj razmjeni slikica sa Vesinim Omarom. Evo kako je to bilo:

Stranica je nastala tako što sam ja 13. februara 2007. Vesinom Omaru poslao neke slike koje sam dobio od Mire Božića i Hide Zlatara. Onda smo tog dana i sutradan izmijenili 36 emailova i 14. februara u 00:22 sati ja sam napisao ovo:

EVO IDEJE: da skupimo na jednom mjestu sve slika iz AK Sarajevo, pa da napravimo web sajt prije nego što poumiremo?

a u 00:37 Omar je odgovorio:

To bi bilo odlično...
Ja ću uzeti  od tate slike koje on ima da sceniram.. mogao bih se pozabaviti i sa dizajnom sajta... evo preuzeću na sebe da se malo poigram oko toga... nebi bilo loše da se napravi prvo neki "nacrt" kako to da izgleda i koji sve podaci treba da uđu..
Stvarno je odlična ideja... ja sam na raspolaganju

Trenutno sam provjerio je li adresa http://www.aeroklub-sarajevo.ba/ zauzeta. Za 5 sekundi sam vidio da je slobodna, a ostalo je istorija. Sutradan je stvar krenula. Odlučio sam da ću ZA SVOJU DUŠU, ZA DUŠU STARE BUTMIRSKE RAJE I ZA SPOMEN NA ONE KOJI SU POMRLI, pokupiti što više sjećanja, podataka, imena, slika, svega, iz perioda od formiranja Aerokluba Sarajevo pa do 6. aprila 1992, što brže i što više, da ostane "zapisano" u šta smo utrošili sve one godine, prije nego što i mi ostali ne poumiremo. Jednostavno da jednostavnije ne moze biti.

Onda sam ujutro poslao email mom drugaru Azuru u Sarajevu, koji je vlasnik www.team.ba i pitao ga baš ovako (citiram):


Vozdra Azure
Garant ne znas, tacno prije 45 godina sam postao clan Aerokluba Sarajevo i ostao u njemu do kraja. Naravno, Aerokluba sada nema, bar ne onakvog, ali raja su ostala. A ta raja, to je nesto neobicno, tu nije bilo ni svadja ni mrznje niti se pitalo ko je ko, vec je svako gledao da sacuva glavu onog drugog. Drugacije ne bi bi islo, kada u jednom momentu u malom prostoru bude nakamarano desetak jedrilica i aviona. I nije to bilo samo mi iz aerokluba Sarajevo, vec generalno vazduhoplovci iz cijele Jugoslavije.
Vidi ovu sliku

E, vidis sada, mi, tj. ta raja iz AK Sarajevo, mi se jos uvijek druzimo, i uzivo, i preko interneta. I ja sam dosao na ideju da sakupimo slika, prica i dokumenata sto imamo i da napravimo web sajt prije nego sto poumiremo.
Hajde ti sada meni kazi koji su prijateljski uslovi koje nam mozes dati za hostovanje domaina www.Aeroklub-Sarajevo.ba i nesto megabajta.

Naravno, domen treba i otvoriti


A Azur je meni ovo odgovorio:

Cao Dejane...

Prije svega cestitke :) NiIje to mala stvar...

Zatim izvinjenje. Nisam bio online par dana pa malo kasnim u javljanju....


A onda i odgovor. Nece biti problema... Samo mi moras reci koji hosting preferiras.

 

Sto se para tice, trebaju nam pare za registraciju domene+refundacija troska vezanog uz to... Sto se mjesecnog najma tice,  tj hostinga domene, ja castim, tj moras tomu i mene  na kafu i cevape voditi kad dodjes.

 

drugarski pozdrav


Tomo je naš zajednički drugar. Što se para tiče, nemam pojma koliko će to biti, ali kontam nekako će se ta lova skupiti od pilotskih penzija.

I tako stigosmo ovdje. Onaj memorandum, sa početka stranice, skinuo sam sa moje analize barograma leta od 17. juna 1972. Imam nešto slika koje mi je poslao Miro Božic, nešto od Hide Zlatara, i nešto što sam ja ponio iz Sarajeva.

Sviju vas molim da prekopate kompjutere i ladice i potražite slike i papire koji imaju vezu sa Aeroklubom, da to skenirate i posaljete mi na dejan@djesi.ba ili dejan@stojnic.co.uk.

Probajte se sjetiti RAJE, da napravimo neku listu.

I još nešto, SVAKA IDEJA JE JAKO DOBRODOŠLA!

Evo jedne zanimljive slike:

 

 

Dejan