PRVO SVJETSKO PARA-SKI PRVENSTVO

 

Gavro plasirao lijepu ideju: da otvorim stranicu gdje ćemo stavljati sjećanja na posebno značajna događanja u našem Klubu. Naravno da je ideja objeručke trenutno prihvaćena. A da ne bi ostao samo na riječima, Gavro, koji je poznat po efikasnosti, poslao mi je materijal kojim se obilježava 25-ta godisnjica završnog sastanka Organizacionog komiteta Prvog svjetskog para-ski prvenstva, sve u svemu 72 slike i nešto teksta.

 

 

Ovde je sve o Prvom svjetskom paraski prvenstvu održanom u martu 1987. na Bjelašnici. Početak je lista sudija, a kraj konačni plasman. O tome sam, zahvaljujući Snježani Trbonji i Jasenku Kapidžiću, dobio 19 dokumenata. Oni su zaslužili da se nađu ovde, pored stranice prvenstva.

 

 

 

04.05.2015 Snježana Trbonja i Jasenko Kapidžić se našli u Sarajevu i Snježana evo jo 11 fotografija sa 1 Svjetskog para-ski prvenstva

03.05.2015 Snježana Trbonja i Jasenko Kapidžić se našli u Sarajevu i Snježana mu dala još 11 fotografija sa 1 Svjetskog para-ski prvenstva

29.04.2015 Snježana Trbonja i Jasenko Kapidžić se našli u Sarajevu i Snježana mu dala 11 fotografija sa 1 Svjetskog para-ski prvenstva

24.03.2015 Mujčin je u njemačkom časopisu "SP Sport Parashutist" u izdanju iz aprila 1987 našao priču sa našeg Para-skija. A kanadskim novinama je našao još nešto.

06.09.2013 Irfan Habibović se pravo potrudio da prepozna likove na nekoliko fotografija sa priprema za para-ski. Hvala Irfanu

22.04.2013 Gavro je skenove akreditacije i vizit karte

17.03.2013 Gavro je pored slika sa otvaranja, poslao i kamaru slika sa povlačenja parola u svrhu marketinga Para ski prvenstva.

      23.03.2015 Igor Vukičević dešifrovao svih 12-oro raje na slici 11.8.

 

07.03.2013 26-ta godišnjica otvaranja Prvog svjetskog para-ski prvenstva

04.12.2012 25-ta godišnjica završnog sastanka Organizacionog komiteta Prvog svjetskog para-ski prvenstva

 

 

04.12.2012 25-ta godišnjica završnog sastanka Organizacionog komiteta Prvog svjetskog para-ski prvenstva

        12.12.2012 Irfan Habibović i Ramo Hadžić dopunili praznine

 

        16.12.2012

 

Prvo svjetsko para-ski prvenstvo je bilo jedan od najvećih događaja koje je organizovao Aeroklub Sarajevo, ustvari, ja vjerujem najveći. Svi smo učestvovali u tome, koliko smo znali i koliko smo mogli. Ja sam, na primjer, radio u BASIC-u kompletan set kompjuterskih programa za obradu prvenstva, i po učesnicima i po rezultatima. Kada sam bio na osamdesetak procenata posla, fasovao sam 4 infarkta srca. Čim sam prebačen iz intenzivne njege u sobu na III Internoj klinici, pitao sam doktora Nurudina Numića da mi dozvoli da instaliram računar u sobu, IBM PC 286 XT. Čovjek je ostao bukvalno bez teksta, ne dozvoljava srčanim rekonvalescentima ukrštene riječi, a ovaj idiot hoće cijeli računar. Ali, POSAO NIJE BIO ZAVRŠEN, i ja sam našao way around: svakog dana su mi dolazile dvije cure is IRIS-a sa listinzima od juče, ja sam ih pregledao i popravljao, pa su one pičile u IRIS da apliciraju promjene i naprave nove listinge i tako sve do 23. februara 1987, kada sam najzad izašao iz bolnice i došao kući, gdje me je čekao moj  IBM PC 286 XT.

Drugi, za mene izuzetno važan događaj, a u vezi sa Prvim svjetskim para ski prvenstvom, je bio kada sam dobio priliku da budem na 45 MINUTA LIČNI PILOT GENERAL-PUKOVNIKA ANTONA TUSA, KOMANDANTA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE JUGOSLAVIJE (detalje o tome možete naći ovde). Ne pričam ovo da se hvalim, ništa ja nisam bio bolji od drugih, već da ilustrujem koliko su se svi članovi Aerokluba angažovali da bi Prvenstvo što bolje uspjelo. Naravno da Kuli niko ništa od slave ne može oduzeti, on je najzaslužniji i što je prvenstvo dovedeno u Sarajevo i što je tako uspješno održano.

Zašto ja ovo pričam ovde? Zato što bi bila PRAVA ŠTETA ne ovjekovječiti na internetu sve poznate podatke o tom događaju, i spisak učesnika, i listu država, i tabele rezultata, a bogami i poneku priču. IPAK JE TO BIO NAJVEĆI SPORTSKI DOGAĐAJ KOJI JE ORGANIZOVAO AEROKLUB SARAJEVO! Ja nemam ama baš ništa, sve je ostalo na Ciglanama kada sam 1993 razgulio, moj stan je onda ofufan, a IRIS je do temelja izgorio. ALI NEKO MORA DA IMA PODATKE!

U ove zadnje dvije nedelje pokušao sam na nekoliko načina da dođem do podataka o Prvenstvu. Rezultat = 0!

Ako potražite na Google podatke o ovom događaju, nećete naći apsolutno ništa, izuzev ovoga što je Gavro poslao na naš sajt. E evo sada APELUJEM NA ONE KOJI IMAJU TE PODATKE DA MI IH POŠALJU I DA IH JA OVJEKOVJEČIM TIME ŠTO ĆU IH STAVITI NA SAJT. ONDA ĆE SIGURNO TRAJATI DUŽE I OD MENE, I OD ONOGA KO MI IH POŠALJE, A I OD SVIH SMAKOVA SVIJETA, OD KOJIH PRVI NAREDNI DOLAZI U PETAK 21. DECEMBRA 2012!

 

21.12.2012 (na dan smaka svijeta)

Čovjek ne da podatke, ni o Para-ski-ju, a ni o drugim stvarima, iako se ni jedan moj bankovni račun od toga ne bi udebljao. OK, to je njegovo HUMAN RIGHT. Ali sada sam siguran da nema te stvari ili informacije do koje se ne može doći. Uvijek je bilo i uvijek će biti na ovome svijetu više dobronamjernih od zlonamjernih, više onih koji će pomoći od onih koji će odmoći, pa čak i da ih to nešto košta.

Zašto ja ovo pričam: danas, 21. decembra, na zadnji dan majanskog kalendara, DOBIJEM OD STIPE ŽIVALJIĆA IZ ZADRA OSAM SKENOVA SPORTSKE RUBRIKE SARAJEVSKOG "OSLOBOĐENJA", DIJELOVA KOJI SU POSVEĆENI PRVOM SVJETSKOM PARA-SKI PRVENSTVU!

 

Stipe Živaljić mi je napsao:

Ovo ti je umjesto novogodišnje čestitke. Zdravlje si proćerd'o, love ne trebaš a sreće očigledno imaš :)  

Materijal, što bi rekli, "taze iz magaze" :) Jedino što ću sada morati neko vrijeme izbjegavati gospođe iz Arhiva Znanstvene knjižnice u Zadru, jer sam ih pravo ugnjavio tražeći i kopirajući ove članke. A listovi Oslobođenja iz tog doba k'o plahte, pa još uvezani... e, duguješ mi jedan zajednički let :)

Pozdrav iz Zadra,
Stipe

Stipe je MIRAKUL! Prodan kaže:

Ovim putem želim da uputim moju veliku pohvalu i  zahvalnost tom čovjeku, koji ne po prvi put, ulaže ogroman napor da iz arhiva, stranice aerokluba  Sarajevo dopuni dragocjenim podacima! 

(nije nam Stipe pomogao samo ovde, sjetite se i Dnevnika letenja iz Livna 1960, 1961 i 1962 koje je Stipe pronašao i dao meni da ih skeniram. Ako je neko zaslužio sa bude uvršten i Spisak članova u grupu "RAJA bez članske karte", onda je to Stipe Živaljić )

Pogledajte šta mi je Stipe poslao:

Ovde su skenovi presitni, ali ako skočite na stranicu Prvenstva, imaćete ih u punoj rezoluciji.


10. 10.2015. Mujčin mi je poslao link na jedan padobranski časopis (mislim da je holandski), izdanje april 1987: http://issuu.com/knvvl/docs/sp1987-15-5?e=0

aslovna strana je sa našeg Paraskija, a na 13. stranici je cijeli članak o Prvom svjetskom Paraski prvenstvu.

 

 

       24.12.2012. Gogi Kaluđerčić dopunio podatke.

 

      14.10.2015. Igor Vukičević je opet dopuno podatke o prisutnima na Igmanu (slike 11.55, 11.56, 11.71, 11.70, 11.12 i 11.13)

 

 

 

Puno toga već imamo. Koliko ja vidim, nedostaje mi samo kompletna lista učesnika. Ima jedna šansa: u Londonu imam neke stare diskete. Ko zna, možda tamo ima nešto. Ha dođem u London 5. januara, instaliraću flopi drajv u kompjuter i provjeriti.