Arhiva najnovijih vijesti


 

 

12. mart 2009: Danas je u Sarajevu preminuo Dragan Miovčić, moj drug, prijatelj, vršnjak, kum, kolega sa ETF, raja. Dijelili smo na pola sve što je djeljivo bilo. Neka mu je laka zemlja na Barama.


31. decembar 2007.  Danas je Robert Franković oborio brojku 12000!


20. novembar 2007.  Sajt je postao veliki, preko 3200 fajlova je tu. Neko smisleno pretraživanje nije bilo moguće. To je prije svega posljedica tehnologije koja se koristi kod dizajna, ili bolje rečeno, nedostatka moderne tehnologije, jer ja koristim alat za široke narodne mase, Front Page 6. Kada je sve počelo 11. marta 2007, dogovor je bio da će neko drugi da preuzme dizajn koristeći najnovije tehnologije i baze podataka, ali nije nam se moglo, svašta nešto se izdešavalo u međuvremenu.

Sada je trebalo pomiriti vatru i vodu, i da ne mijenjam tehnologiju, i da omogućim pretraživanje. Nešto sam smislio, pogledajte i sami PRETRAŽIVAČ! Mnogi će pomisliti ili kazati da je to krpedžiluk! I jeste! Ali i zakrpa može biti dobra, sjećate li se vremena kada smo u Sarajevu imali nekoliko radnji za tzv. "umjetničko štopanje"?


9. novembar 2007.  Ljupko Prodanović me podsjetio na našeg člana sa apsolutno najkraćim aktivnim stažom: manje od 30 sekundi! Upravo toliko je trajao pad Radomira Lisova prilikom prvog skoka 21.06.1973. god. Skakao je iz aviona DC-3, držeći se za gurtnu, odnosno karabin kuku, najvjerovatnije nesvjesno, pritisnuo je opružni osigurač, kada je predhodni padobranac skočio, sajla se od trzaja zatresla i iskočila iz usta karabin kuke. Radomir je bio na redu za skok, ispustio je gurtnu i napustio avion. Gurtna za prinudno otvaranje padobrana udarila je u ruku nastavnika Joce Mandića, a potom od rub vrata, padobran se nije mogao aktivirati, a on nije aktivirao rezervni padobran. Pet dana pošto je namirio 19 godina, a istog dana kada je maturirao u Drugoj gimnaziji, mladi život se nažalost ugasio. Ja (Dejan) sam bio svjedok. Stajao sam na betonki ispred hangara sa Vojom Marjanovićem. Pet metara od nas su stajele Lisovova majka i sestra. U prvom momentu smo pomislili da je sondaža, ali je poslije par trenutaka postalo jasno da je to padobranac za kojim leprša gurtna. Lisov nije napravio ni jedan jedini pokret prema ručici rezervnog padobrana, tokom cijelog pada je bio apsolutno neaktivan. Pao je u baštu sa grahom 200 metara lijevo od ulaza u naš parking. Vojo i ja smo sjeli na motor o odjurili tamo. Bilo je jezivo. Jedan od emotivno najtežih trenutaka u mom životu je bio kada je majci i sestri rečeno šta se desilo.


12. oktobar 2007. Neno Hrisafović je završio storiju o začeću, "trudnoći", porođaju i dugom uspješnom životu Cirusa HS. Impresivnan je način na koji nam je pokazao kako izgleda geneza jedne letilice, i detalji koje je izvukao iz višedecenijeske memorije. Priča je zasluženo postala "Saga o Cirusima"


30. septembar 2007. GOOGLE FLIGHT SIMULATOR


8. septembar 2007. Uvedena rubrika USPJESI KLUBA I ČLANOVA


8. septembar 2007. Idite na The Paul Tissandier Diploma i skrolujte dole na "Yugoslavia". Šta mislite, ko je jedini jugosloven koji je ovo dobio? KUKO, NARAVNO! Svaka mu čast i pokoj mu duši!!!! Molim te objavi ovo i neka sva raja vide (Zlatko)....i podsjete se na jednog od naših naj naj....!!!


28. avgust 2007. Nebojša Šavija mi je upravo poslao kamaru slika od kojih su mnoge stare preko 50 godina. Imam super domaću zadaću za putovanje od Londona do Sarajeva


18. avgust 2007.

U neku ruku ovaj video je, bar sa nešeg aeroklupskog aspekta, istorijska fotka. Zato sam si puna obraza dozvolio luksuz da Azuru okupiram skoro 50 megabajta.

Prekrasan je zimski dan, 2. januar 1992. Slavi se Nova godina. Snijeg sa piste je razgrnut i Piper DCC i Utva DHI su u zraku, iznad Sarajevskog polja i Igmana.

Gavro nam je obezbijedio 23 fotografije tog letačkog dana.

Tri mjeseca kasnije, otvorili su ludnice, pustili ludake među narod i bal vampira je počeo. I kako ono neko fino reče, u finalu se šupci obogatiše, papci se ispucaše i oćejfiše, a levati se prilagodiše. A raja, raja je samo, kao, mudro gledala, i šutila. I popušila!


18. avgust 2007. Maloprije mi je Belma Šehović poslala važnu vijest i ja se ubih da joj nađem mjesto u postojećim rubrikama. Nema pa bog. A onda sam se sjetio šta je Kolumbo uradio kada su ga stavili pred nerješiv zadatak da jaje stoji uspravno. On ga je jednostavno samo malo kucnuo. Kada je on mogao tako lako riješiti problem, kontam što ne bi i ja? I riješih ga, samo sam malo razmaknuo SREDSTVA i SJEĆANJA VETERANA AEROKLUBA na naslovnoj strani i ubacio rubriku VIJESTI IZ MJESNE ZAJEDNICE. A davno trebalo je da se sjetim toga. Dakle da krenemo. Dabogda (pažnja: napisano kao jedna riječ) bilo puno dobrih vijesti ili što bi jevreji rekli, Mazal Tov!


13. avgust 2007.  Danas mi je Mirso Hadžialić u kafani na aerodromu Sarajevo predao CD sa dosta slika i DVD sa videom jednog od posljednji letačkih dana Aerokluba Sarajevo. Februar 1992, snijeg razgrnut na pisti. Sada sam ja na redu. Slike sam poslagao, ali se sa videom još patim, ogroman je. Pas bio ko slag'o.


7. avgust 2007. Danas mi je Mirso Hadžialić u kafani na aerodromu Sarajevo obećao da će mi za ponedeljak pripremiti DVD pun videa i slika. Ima stvari iz 1992, neposredno prije nego što je ludnica otvorena i ludaci izašli među narod. Pas bio ko slago.


27. juli 2007.  Gavro krenuo sa novom serijom videa: 1986. Butmir, 22. Aeroreli. Ide u sedam dijelova. Do sada imamo sve dijelove, oko 19 minuta. SVA RAJA SU TU! I sve je u WMV formatu !!!


25. juli 2007.

DULE MALEŠEVIĆ JE ŽIV !!!! 28. juna mi je Bobo Ilić poslao ovaj email:

 

At 23:59 28/06/2007, you wrote:
Dragi Dejane
..................
e) Neke dopune u "Listi": ako si odlucio da navodis neke detalje uz ime, sto je interesantno znati, budi konsistentan
- Lazo Dimic zivi u Rovinju
- Dusko Malesevic, zivio u Njemackoj, preminuo
 

Danas, 25. jula, Prodan mi je poslao email u kojem kaže da mu je Kula rekao da je Duško živ. Ja sam trenutno potražio Malešević u BH imeniku, našao Duška i nazvao ga. Nema zajebancije, DULE NIJE RIKNO !!! I meni se nešto slično desilo (pogledajte spisak članova), ali ja sam bolje prošao, Zlatko je za mene napisao "Slava mu" i to sa tri uskličnika!

Apsolutno je super što se Bobo zezno. Dule, majke ti, izvini. Dejan

 

Date: Thu, 26 Jul 2007 07:21:08 +1000

Dejane

Vrlo mi je neprijatno sto sam bio karika u jednoj, kako se uspostavilo, grubo netacnoj vijesti.  Dusku Malesevicu dugujem veliko izvinjenje i molim te da to objavis ispod svoje vijesti na prvoj stranici.

Informaciju koju sam ti poslao sam dobio od osobe u koju imam povjerenja i za koju sam siguran da nije imala nikakvih zadnjih namjera, vec je isto tako primila tu netacnu vijest od drugih. Eto kako se stvaraju i sire glasine.

Pozdrav

Bobo Ilic


21. juli 2007. 1967 avgust, Butmir Snimio Vasa Stepanović. Video snimak traje 5 minuta. Poslao mi ga je Neno Hrisafović. To je bilo avgusta 1967. Vasa je bio na Butmiru sa Mačkom i vodio je kurs akrobacija. Gomila raje je tu: Kuko, Blagoje, Neno, Spasa, Seljo, Ratko, Stanko, Bato, Jakša, Atija, Hido (koji super preskače konopac sa Tijom i još jednom kokom), Slobodan Avram i dosta njih koje ne prepoznajem.... Na momenat se može vidjeti JAT-ov DC-3. Hvala Neni!

Nisam odolio: 48 shotova iz ovog videa, uključujući i Hidu Zlatara kako preskače konopac, možete vidjeti ovde


18. juli 2007. Evo su počeli i videi sa starta. Mirin video iz 1985. traje 11 minuta i podijeljen je na četiri dijela zbog praktičnijeg downloada. Na tom videu nema koga nema: Zvonko, Bobo, Miro, Stoja, Sele, Ilija, Prnja, Spasa, Taš stari, Imšir, Sergije, Krezo, Ivo, Taš mali, djece, žena, ... i Cirus, oba Blanika, U75 DHI i PA-18 DCC. Ne zaboravite uključiti ton!


6. juli 2007. Do danas su bile samo slike. A od danas, počinje i živa slika. Gavro mi je poslao video sa Butmira 1987! Hvala Gavri.


11. juli 2007. 10. jula je u Sarajevu preminuo IVO DŽONLIĆ. Bio je DOBAR ČOVJEK! Od onih koje ne primjećuješ. Nikada ga nisam čuo da je podigao glas. Ako mu nešto nije "lijegalo", okrenuo bi se i zapalio cigaru. Slava mu! Sahranjen je u petak, 13. jula, u 12 časova na Barama. Neka mu je laka zemlja i mirna duša.

3. juli 2007.  Danas sam od Mire Božića dobio DVD sa 12 minuta videa iz 1985 snimljenog na livadi. Ima kamara raje. Ja još tražim pravi alat da DVD konvertujem u nešto normalno. Ako neko ima taj alat, ili zna za njega, svaki savjet blagodarim. Do tada, evo vam 55 screen shotova


1. juli 2007.  Gavro mi je jutros dostavio 49 NOVIH IMENA ZA listu članova i 5 popravki za već prisutne


1. juli 2007. Jutros u 4 sata je umro Veso. Hvala mu za ljubav prema visinama koju nam je ulio i sve čemu nas je naučio. Vječna mu slava. Neka mu duša počiva i miru.

12. juni 2007. - Vejsil Saračević - Veso, legenda Aerokluba Sarajevo, ima grdnih zdravstvenih problema i hospitaliziran je u Beogradu

- Pogledajte šta je "mali" Pejić, ustvari Blagojev unuk, izjavio !!!


12. juni 2007.  - Uvedena stranica "zdravlje" gdje pratim razvoj zdravstvenog stanja kod članova za koje sam informisan da imaju probleme i na kojoj članovi mogu tražiti pomoć za zdravstveni problem


1. juni 2007. - Ivo Džonlić je zaglavio u bolnicu, imao srčani. Sada je dobro i pušten je kući.

- Danas smo na spisku članova došli do broja 300. Super je, ali bilo nas je puno više. Kako da dođemo do Borine - Mirsine - Bećirove - Bedžine - Ilijine - Gavrine knjige?


25. maj 2007. Oslobođenje je danas objavilo na duplerici članak o Rašidu Hasanbegoviću i njegovom padu sa Čavkom 12. avgusta 1955. Cijeli članak (skeniran) je ovde.


27. april 2007.  Uveden servis "911, 981 Pomoć i informacije"; Uvedena rubrika LINKOVI u desnoj koloni


18. april 2007. 22:01 po engleskom vremenu brojač posjeta sajtu dostigao 1000! Hvala i čestitam! Pogledajte prilog o Space Shuttle u "Zanimljivosti"


16. april 2007. uvedena rubrika "ZNANJE JE SILA, ZNANJE JE MOĆ"


15. april 2007. Problemi sa pristupom sajtu su nastali kada je moj provajder bio prinuđen da promijeni IP brojeve svojih servera, među kojima je bio i server na kojem hostuje ovaj sajt. Sada treba da protekne neko vrijeme, obično je to do 72 sata da svi DNS serveri na svijetu dobiju podatak o novoj IP adresi našeg sajta. Garantovano se može pristupiti sajtu ako se za DNS stavi 195.222.62.61


5. april 2007. Danas mi je Branimir Gligorijević – Gliša javio da sam se zeznuo kada sam napisao da je Slavica Lučić poginula za vrijeme skoka: "Slavica Lučić NIJE poginula kako je opisano, to je bila Slavica Grujić (skakala sa za nju novim tipom padobrana - PTCH8, koji je imao ručicu rezervnog padobrana na drugoj poziciji od one na koju je navikla), mislim tamo neke 1972/3. Slavica Lučić, višestruka državna prvakinja i reprezentativka je živa i zdrava, lično sam pričao sa njom prošle godine (2006). Živi u Kuli, koliko znam."

Super za Slavicu. Pozdravljam je.


2. april 2007.  2. aprila 2007. u Sarajevu je sahranjen GOJKO RADIĆ, pukovnik RV i PVO, veliki prijatelj Aerokluba "Sarajevo" i Mirčetov stariji brat. Dok je bio aktivnan u vojsci u Rajlovcu, bio je zadužen, između ostalog, za odnose sa vanarmijskim sportskim asocijacijama i klubovima. Sahranu je svojim prisustvom uveličalo nekoliko stotina prijatelja i poštovalaca pokojnika, MEĐU KOJIMA NIJE BIO PRISUTAN NI JEDAN JEDINI ČLAN AEROKLUBA "SARAJEVO" I VAZDUHOPLOVNOG ZRAKOPLOVNOG SAVEZA BiH, obje organizacije smjestene u predratnim prostorijama Aerokluba Sarajevo u ulici Kulina Bana 24. Gojko je oko sebe uvijek širio vedrinu i smijeh. Neka mu je mir duši.


1. april 2007. Tužna vijest: 30. marta 2007. u Sarajevu je umro GOJKO RADIĆ, pukovnik RV i PVO, veliki prijatelj Aerokluba "Sarajevo" i Mirčetov stariji brat. Sahrana je obaviljena  na groblju Bare u ponedeljak 2. aprila 2007. u 14.15. Oko sebe je uvijek širio vedrinu i smijeh. Neka mu je mir duši.


30. mart 2007.  Uvedene ZANIMLJIVOSTI ispod SJEĆANJA


23. mart 2007. Sajt redizajniran tako da prva strana skoro stane u ekran. Ako želite da vidite kako je to izgledalo do sada, kliknite ovdje


22. mart 2007. Uvedena stranica "Pisma 'uredništvu' "


19. mart 2007. Uvedena kolona ZA DUŠU. Između ostalog, tu je i link na moje tri posjete svjetskoj vazduhoplovnoj izložbi Farnborough u Engleskoj


18. mart 2007. Danas mi je Irfan Habibović poslao 47 imena.


Od 15. marta 2007. ovdje je lista raje, članova Aerokluba Sarajevo iz svih sekcija KOJIH SMO SE DO SADA SJETILI!!! Sramota je da je lista ovako kratka, a svega pregršt nije više među nama. Zato VAS MOLIM DA JE DOPUNIMO, prije nego što ta pregršt preraste u gomilu.


14. mart 2007.

Dule Studen je počeo da nabraja običnu raju, amatere, a ja nastavio. Dajte dopunite


10. mart 2007

Danas sam skonto da ovdje redovno stavljam "posljednje vijesti - breaking news". Dakle

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Danas sam dobio ovaj email:

Gospodine Dejane,
pozdravljam Vas u ime clanova novoformiranog Aerokluba "Krila Sarajeva"(2005.g.), i u svoje ime. Kako mi okupljamo "mladju raju" Vas sajt ce nam dobro doci da saznamo nesto o istoriji avijacije kod nas. Inace se trenutno bavimo samo aviomodelarstvom jer nemamo svoje letjelice. Mi koji smo letaci idemo na letenje u Bihac i Visoko. Srdacan pozdrav
Alen Halak
Aeroklub"Krila Sarajeva"

Nisam znao za ovo. Sajt je http://www.aeroklub-krilasarajeva.co.ba/