Klik na link slika će vas odvesti na tabelu gdje je ta slika predstavljena malom sličicom - thumbnail-om, koja će bit prva odozgo na lijevog strani, gdje su navedeni svi raspoloživi relevantni podaci o toj slici, ono ko, šta, kada, gdje...


  Edo Berberih (nast pad, jed), državni reprezentativac i rekorder, PREMINUO 4. jula 2015 u Sarajevu.


slika 1.79 , slika 1.92 , slika 1.125 , slika 1.155 , slik1 1.156 , slika 1.414 , slika 1.77 , slika 6.31 , slika 6.32 , slika 6.37 , slika 1.500 , slika 1.530 , tekst, slika 1.670 , slika 2.395 , slika 6.54 , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika


 

MARKO TROGRANČIĆ:

Priča o Edi Berberihu

 

     Čitam svoj ĆITAB i donosim ti prilog - EDO -Eduard Berberih takozvani EDO.

Ne znam kako da počnem. Svaki početak je težak. Bavio sam se u Padobranstvom 7 godina, od 1958 do 1965 god. imam u svojoj padobranskoj kniižici ubiljezeno 115 skokova sa padobranom, a u stvarnosti imam 116, pošto moj skok sa padobranom iz ŠROA nije uknjižen u padobransku knjižicu. To tako nije ni važno. Kroz škole-KURSEVE najvise su mi uspomene ostale od EDE. Nabrajam nastavnike padobranstva kroz moj period bavljena sa padobranskim sportom.

Mladen Biberčić Biber, Danilo Damjanović Damjan, Zijo Varešanović, Mladen Ivanišević, Josip Sabljak, Enver Paloš, Mladen Ilić, Dimitrije Vujović Dimo i na koncu EDUARD BERBERIH.

EDO. Ko se njega neće sjećati! ZASTO? Jednostavno, on je JEDINI NASTAVNIK PADOBRANSTVA S KIM SMO MOGLI NAUČITI FIGURATIVNE SKOKOVE. Kome nije pravo, daću mu odgovor. To nije bila laka stvar, kako za njega, tako i za nas njegove učenike. Donja Lastva-Tivat 1960/61 godine. On je svoje slobodno vrijeme između skakanja do podne i po podne provodio sa nama na travnjaku odmarališta vježbajući pokrete nogu i ruku u slobodnom padu. On je ulagao mnogo truda, a tek mi koji smo s njim uvježbavali pokrete nogu i ruku za svaku figuru kod skoka, bogami smo se znojili još prije svakog skoka, a tek poslije skoka! Opet ZAŠTO? Naravno EDO je iz aviona pratio svaki skok svog učenika i na koncu nije nikad bilo bez KRITIKE. A da tako nije bilo, ne bi bilo ni uspjeha, kako za nas, tako i za njega. EDO je bio neumoran, kad nas je okupljao, svako je već znao što nas ćeka, fizička kultura sa ZNOJENJEM, mora da je u to vrijeme bio nastavnik fiskulture. Ne znam, ali ja mislim. Možemo mu se danas ZAHVALITI da dan danas smo ostali VITALNI u našim godinama. EDO je bez umora i uvijek bio pri ruci svakome pružiti pomoć. To je kog njega bilo urođeno da on sa svakim i svako sa njim bude zadovoljan.

Zahavljujuci EDINOM trudu, imam skok sa padobranom sa 5400 metara, uslov za zlatnu značku sa dijamantom, sa stilskim i figurativnim skokovima učestvovao kako na republičkim tako i državnim padobranskim prvenstvima bivše YU.

Kroz SPORT ostaju uspomene i sjecanja.

Za sada toliko, do slijedeceg puta. Svima članovima Aerokluba Sarajevo puno pozdrava.

Marko Trogrančić


 

 

 

 

 

 

 

Nažalost tužna vijest je potvrđena: Juče, 4. jula 2015. u Sarajevu je preminuo Edvard Edo Berberih. Nastavnik padobranstva i jedriličar, državni reprezentativac i rekorder.

Supruzi Zlati i sinu Robertu izražavam moje najiskrenije saučešće.

 

Sahrana je zakazana za utorak 7. juli 2015 na groblju Vlakovo u 13 časova.

 

 

Porodici Berberih iskreno saučešće od porodice Prodanović! Edo je bio i ostao padobranska legenda!  Preko vikenda družili smo se na padobranskom takmičenju u Prijedoru i između ostalih pominjali smo i njegovu ulogu u školovanju padobranaca u Banja Luci i Prijedoru. Neka počiva u miru i neka mu je vječno plavo nebo! 

 

Dragi Dejane,

Molim te izrazi saucesce u moje ime porodici Berberih.  Trograncic Marko

Pokojni EDO ostao je i ostace duboko u mom sijecanju.Pruzio mi je i omogucio a tako i drugim generacijama da postanu vrhunski sportisti u padobranstvu jos 60-tih godina.

Neka mu je slava i hvala a za uvijek plavo nebo.  Marko