Klik na link slika će vas odvesti na tabelu gdje je ta slika predstavljena malom sličicom - thumbnail-om, koja će bit prva odozgo na lijevog strani, gdje su navedeni svi raspoloživi relevantni podaci o toj slici, ono ko, šta, kada, gdje...


  Pero Jurković Malajac (meh); PREMINUO 25. jula 2008. godine u Sarajevu


slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , video Butmir 1986, slika , slika , slika , fotos Bobana Voinova, slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika


 

Povratak na In-memoriam-e


 

25. JULI 2008: PETAR JURKOVIĆ - PERO MALAJAC

Juče, u subotu 25. jula 2008, preminuo je naš dragi mehaniko Pero Jurković, ili kako smo ga zvali Pero Malajac, ili "stani, čekaj".

 

Pero je imao preko 50 upisanih tipova aviona i čisto sumnjam sa je iko ikada u bivšoj nam domovini nadmašio ovu brojku. Nema aviona koji je letio u Aeroklubu Sarajevo, a da nešto na njemu nije radio i potpisao njegovu ispravnost naš Pero. Umro je u Sarajevu sa minimalnom penzijom i bez ijednog zuba (o ovome sleduje kratka priča).

Bio je vazduhoplovac od glave do pete i dobar čovjek. Neka mu je vječna slava i laka zemlja za svaki potpis.

Sahrana našeg Pere će biti danas, 26. jula 2008, na Vlakovu u 13.30

Sahrana je bila. Bila je tu rodbina, petnaestak članova Aerokluba Sarajevo i prijatelji. Od naših članova, tu su bili Jasenko Kapidžić, Ines Martinović, Izo Fazlić, Bato Kovačević, Nusret Taševac, Eso Pihura, Aco Bošković, Omer Kulić, Moco Albahari, Hrvoje Tavra, Dejan Stojnić, Irfan Habibović, Zvonko Bušić, Edo Đino. Ako sam nekoga zaboravio, molim da mi oprosti i da mi to javi.

Date: Sat, 26 Jul 2008 09:11:57 -0700 (PDT)
From: Dusan Studen <doolair@yahoo.com>
Subject: PERO
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>
 
Našem PERI...od hiljada "bačenih" propelera, frcali su satovi u vaduh, čak jednom i kombinirke dobiše krila ostavljene na propeleru, ali nikada Perina ruka. Bio je doslovno vidra ...ponekad ostavljen kao jedini mehaničar da hendluje sedam Aera-3, od kojih je svaki u vrijeme obuka pravio 50-ak letova, sa lepezom cetifikata po tipovima aviona. Od dvokrilaca, WWII Messershmit 109, DC-3...do predpenzionih dana na Butmiru, održavajući i bdijući, da ne posustanu, CH-10 Citabrije koje su bile doslovno "vučni konji " na jedriličarskim obukama, a svaka od njih - sa po nevjerovatnih 15.000 letova bez ijednog otkaza motora.. koje je naš PERO ispraćao i svojim nesebičnim potpisom garantovao ispravnost aviona. Pokoj mu duši i slava našem PETRU  JURKOVIĆU.     ......Dušan STUDEN, Toronto  

 

Date: Sat, 26 Jul 2008 04:59:04 -0700 (PDT)
From: Branko Blagojevic <brane800@yahoo.com>
Subject: Re: Otisao Pero Malajac
To: Dejan Stojnic <dejan@djesi.ba>
 
Moj Dejane,

Kad sam prvi put usetao na stranice sajta i vidio da je nas Pero ziv, bilo mi je neizmijerno milo. Sad si me mnogo rastuzio sa tom vijescu da nas je  napustio.
 
Malo je reci da je bio divan covijek, Peru smo svi voljeli i bez njega nismo mogli. 
 
Sjecam se da je bio vrstan sportista u skoku u vis, ako me ne varaju moje vijuge!

Slava nasem dragom Peri!

 

Date: Sat, 26 Jul 2008 13:33:27 -0700 (PDT)
From: ljubomir prodanovic <pl_prodan@yahoo.com>
Subject:  Saučešće!
To: dejan@stojnic.co.uk
 
Povodom smrti našeg Pere Jurkovića, iskreno saučešće njegovim potomcima i onim koji su ga iskreno voljeli, kao dobrog i nezaobilaznog čovjeka i stručnjaka na aerodromu Butmir. Veliki broj nas je uživao u svojim hobijima, a Pero je kao neumorna sjenka pratio nas, trpio naše hirove i izvršavao svoje obaveze. Radio je od jutra do sutra, i tek kada su me uzele godine, shvatio sam koliko mu je bilo teško održati cjelodnevnuu koncentraciju u vrelim ljetnim danima kada se najviše radilo.

Vječna mu slava i hvala! 

Neka počiva u miru Božijem!

Banja Luka. Prodan!


 

Povratak na In-memoriam-e