Dragutin Braco Kosovac (mot); Rođen u Sarajevu 10 januara 1924, PREMINUO u Sarajevu 22 januara 2012.


slika, slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika


22 januara 2012 u Sarajevu je preminuo naš član Dragutin Braco Kosovac. Prije desetak dana je napunio 88 godina. Zaslužio je slavu i vječni mir za sve što je u životu učinio, i kao SKOJ-evac, i kao prvoborac 1941, i kao državnik, i kao privrednik, i kao član našeg kluba.

Kao već istaknuti SKOJ-evac 1941 je otišao u partizane. Nosilac je Partizanske spomenice 1941, kao najznačajnijeg među mnogobrojnim odlikovanjima. Obavljao je funkcije gradonačelnika Sarajeva i predsjednika Vlade BiH. Posljednja funkcija mu je bila predsjednik Poslovodnog odbora SOUR "Energoinvest", odakle je otišao u penziju.

Bio je veliki zaljubljenik letenja. Na Butmiru se ničim nije izdvajao od ostalih članova koji nisu bili predsjednici Vlade ili generalni direktori Energoinvesta.

U periodu kada je bio Predsjednik Poslovodnog odbora SOUR Energoinvest, služba Poslovne Avijacije je dostigla svoj vrhunac, a saradnja i pomoć Aeroklubu Sarajevo je bila nemjerljiva. Samo se sjetite da je 1985 Energoinvest POKLONIO Aeroklubu Sarajevo svoj avion CESSNA 310Q YU-BGY, koji je onda pretvoren u motornu jedrilicu GROB-109B.

Komemorativna sjednica će se obaviti u petak, 27. januara 2012, u 13.45 sati i Komemorativnom centru Bare, a sahrana odmah nakon sjednice.


Date: Mon, 23 Jan 2012 14:42:46 +0100
Subject: Re: Preminuo je Braco
From: Lazar Dimic <l.dimic@googlemail.com>
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>
 

Saučešće Familiji, a i svima nama, članovima Aerokluba Sarajevo


From: "Hrisafovic" <nhrisafovic@wanadoo.fr>
To: "Dejan Stojnic" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Re: Preminuo je Braco
Date: Tue, 24 Jan 2012 18:56:55 +0100
 

Pokoj mu dusi! DOBRO GA SE SECAM I SECAM GA SE PO DOBRU N.


From: "Ejub Duric" <ejubduric@shaw.ca>
To: "'Dejan Stojnic'" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: RE: Preminuo je Braco
Date: Tue, 24 Jan 2012 21:36:52 -0800
 

Hi Stoja,

Castan, uspjesan I pun zivot. Neka mu je lahka zemlja!! Familiji I clanovima naseg kluba izrazavam saucesce.

Ejub


Kada sam u decembru 2001 došao u Sarajevo prvi put po odlasku u izbjeglištvo 1993, posjetio sam mnoge prijatelje. Od svih susreta, jedan je bio zaista poseban, susret sa Bracom. Trećeg decembra sam preko PTT informacija saznao broj Saveza boraca, gdje se javio general Džemil Šarac. Predstavio sam se i pitao za Bracu. Kazao mi je da je Braco dobro, da je veoma često tu (u prostorijama Saveza boraca, iza bivše Jugobanke, preko puta Predsjedništva), ali tog dana nije dolazio. Obećao mi je da će zvati Bracu i javiti se.

Poslije manje od pola sata, general Šarac me je nazvao i prenio Bracinu poruku da će sutradan doći u 12 sati i da me očekuje.

Četvrtog decembra 2001 u podne bio sam tamo. Braco je došao pješke od svoje kuće u ulici Matije Gupca. Izgledao je super, eto pogledajte ovu sliku, ona je snimljena tom prilikom. Pogledajte sliku detaljno, Braco je tada imao skoro 78 godina, ali njegov osmijeh i pogled su ostali jednako mladi kao osamdesetih godina. Imali smo dugi i iskreni razgovor. Raspitivao se za našu raju iz Aerokluba i Poslovne avijacije Energoinvesta, i Vazduhoplovnog sevisa Izvršnog Vijeća, kao i za moju majku Betiku, sa kojom je zajedno SKOJ-evao i ratovao. A ja sam mu ispričao za neke "poslovne tajne" iz vremena kada sam rukovodio Poslovnom Avijacijom u Energoinvestu.

Poslije tog susreta, od kada sam 2006 počeo češće da dolazim u Sarajevo, najmanje jednom godišnje sam mu se javljao telefonom. A Bracu je već parkinson dobro uhvatio i sve do 28 septembra 2010 nije pristao da se vidimo. Kada sam ga tada nazvao, javila se medicinska sestra. Kazala je Braci ko zove i on je pristao da dođem.

Šta da vam kažem, parkinson ga je prikovao za stolicu, bio je veoma mršav, teško je govorio, ali smo uspostavili punu komunikaciju. Bio je izuzetno dobro pažen, zahvaljujući kćerkama Milici i Branki, koje su omogućile 24-satno prisustvo medicinskih sestara. Živo je pratio dnevnik na TV.

23 januar 2012. Jutro, kafa, email, kad Tomo javlja:

http://www.sarajevo-x.com/bih/u-sarajevu-umro-dragutin-braco-kosovac/120123042

Samo to. Odem tamo i nađem ovo:

Bio je antifašista, privrednik...

U Sarajevu umro Dragutin Braco Kosovac

Istaknuti sarajevski privrednik, politički funkcioner, sportista i antifašista Dragutin Braco Kosovac umro je sinoć u 88. godini u Sarajevu, potvrđeno je Feni iz SUBNOR-a.
Dragutin Braco Kosovac (Foto: Aeroklub-Sarajevo.ba.)
Dragutin Braco Kosovac (Foto: Aeroklub-Sarajevo.ba.)
Kosovac je bio nosilac Partizanske spomenice 1941.-1945. i Ordena narodnog oslobođenja, za najveći doprinos u NOB-u. Bio je i gradonačelnik Sarajeva, kao i predsjednik Vlade BiH u periodu od 1969. do aprila 1974. godine. Također, bio je jedan od najuspješnijih direktora Energoinvesta.

Prvi je u cijeloj BiH okupio Srbe Sarajeva u Forumu Srba koji su osudili agresiju na Republiku BiH i zalagali se za prekid ratnih djejstava.

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog i Plakete za doprinos u zaštiti ljudskih prava i ostvarenju nacionalne ravnopravnosti naroda i nacionalnih manjina u BiH koju dodjeljuje Srpsko građansko vijeće- Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV-PR).

Kosovac je rođen 10. januara 1924. u Sarajevu

Na Avazu isto to, prepisano od slova do slova. AlJazeera isto. Zanimljivo je da su sve novine i portali koristile Bracinu fotografiju koju sam ja snimio 2001.

Onda sjednem i napišem ono gore u okviru za naslovnu stranu sajta. Odradim hauzmajstorske poslove na sajtu, presložim spiskove živih i preminulih, dodam Bracinu sliku u Pomen za ovu godinu, i pošaljem email svim članovima.

Musa se javio sa prijedlogom

Vozdra Dejane,
Upravo sam citao vijesti na SA-X kad je stigao tvoj mail. Predlazem da u Oslobodjenju na dan sahrane objavis 'posljednji pozdrav' Braci (iz postojeceg fonda), u ime clanova i prijatelja AK Sarajevo. Raja ce do 28. februara vec skupiti potrebna sredstva za pomen 1. marta (kao ni dosad, garantujem da nece faliti...).
Pozdrav.
Musa

 

Biće tako.

Poslije podne sam pregledao sarajevske portale i evo šta sam našao:


http://www.sarajevo-x.com/bih/galic-s-bracom-sam-dijelio-mnogo-lijepih-uspomena/120123055

Vijesti iz BiH

Galić: S Bracom sam dijelio mnogo lijepih uspomena

Dragutin Braco Kosovac bio je požrtvovan, hrabar, druželjubiv i vrlo vješt u svim poslovima kojim se bavio. Njegova smrt nas je duboko potresla, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik SUBNOR-a Jure Galić.
Jure Galić
Jure Galić
Galić se s Bracom Kosovcem družio u, za Bosnu i Hercegovinu, najtežim vremenima. Onda kada su kao partizani branili ovu zemlju od fašista, a i u toku agresije na BiH.

"Braco i ja smo u toku prošlog rata potpisali i poslali nekoliko zajedničkih apela međunarodnoj zajednici za jedinstveno i slobodno Sarajevo. S njim sam dijelio mnogo lijepih uspomena", rekao je Galić.

Kosovac je , između ostalog, bio gradonačelnik Sarajeva, predsjednik Republičkog izvršnog vijeća te šest godina generalni direktor "Energoinvesta".

Umro je sinoć u Sarajevu u 88. godini.

http://www.sarajevo-x.com/bih/grad-sarajevo-kosovac-je-bio-izuzetan-covjek/120123109

Vijesti iz BiH

Grad Sarajevo: Kosovac je bio izuzetan čovjek

Grad Sarajevo je s tugom i žaljenjem primio vijest da je Dragutin Braco Kosovac, legenda Sarajeva i BiH, preminuo sinoć u 88. godini u Sarajevu.
Dragutin Braco Kosovac (Foto: Aeroklub-Sarajevo.ba.)
Dragutin Braco Kosovac (Foto: Aeroklub-Sarajevo.ba.)
Smrću Dragutina Brace Kosovca Grad Sarajevo i BiH ostali su bez izuzetnog čovjeka, antifašiste, istaknutog privrednika, političkog radnika i sportiste.

Dragutin Braco Kosovac je bio čovjek dijaloga, istrajne i nepokolebljive energije, koji je uvijek apelovao na razum, u plemenitoj misiji izgradnje povjerenja i razumijevanja među narodima na ovim prostorima.

"Dobitnik Šestoaprilske nagrade, simbol zajedničke borbe svih građana Sarajeva protiv opsade i agresije, Dragutin Braco Kosovac postao je i zauvijek će biti dio bogate, znamenite i prkosne historije grada Sarajeva", saopćeno je iz Gradske uprave.

http://www.sarajevo-x.com/bih/energoinvest-kosovac-je-dao-znacajan-doprinos-kompaniji/120123069

Vijesti iz BiH

Energoinvest: Kosovac je dao značajan doprinos kompaniji

Dragutin Braco Kosovac bio je izuzetan stručnjak, dokazani organizator i rukovodilac i dao je značajan doprinos razvoju ne samo "Energoinvesta“, nego i cjelokupne privrede Sarajeva i BiH, kazali su u Energoinvestu na vijest da je sinoć u Sarajevu umro istaknuti sarajevski privrednik i politički funkcioner Dragutin Braco Kosovac.
Kosovac je na mjestu direktora naslijedio utemeljitelja Energoinvesta Emerika Bluma nakon njegovog dugogogodišnje vođenja te kompanije.

Dolaskom Brace Kosovca, kako je kazao rukovodilac biroa za ljudske resurse Mihad Hajro, Energoinvest je nastavio daljnji rast na domaćem i inozemnom tržištu. U tom periodu došlo je do ekspanzije Energoinvesta u informativnim tehnologijama i formiranja posebne organizacione cjeline, odnosno firmi za informatiku i kompjuterizaciju.

"Budući da sam u to vrijeme bio direktor jedne organizacije u Energoinvestu imao sa čast i priliku da sarađujem sa Bracom Kosovcem za koga mogu reći da je bio izuzetan čovjek, uspješan političar i uspješan poslovni čovjek na čelu Energoinvesta“, kazao je Mihad Hajro za Fenu.

Svojim radom Kosovac je doprinio uspješnom prodoru i afirmaciji ove kompanije na domaćem i inozemnom tržištu.

http://www.sarajevo-x.com/bih/komsic-izrazio-saucesce-porodici-kosovac/120123090

"Napustio nas veliki čovjek"

Komšić izrazio saučešće porodici Kosovac

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je telegram saučešća porodici Kosovac, povodom smrti Dragutina Brace Kosovca.
Željko Komšić (Foto: sdp.ba)
Željko Komšić (Foto: sdp.ba)
"Ne postoje riječi utjehe koje bi ublažile bol zbog gubitka voljene osobe. Napustio nas je veliki čovjek, koji je ostavio duboki trag u mnogim sferama života u našem gradu i čitavoj zemlji. Dragutin Braco Kosovac će ostati upamćen kao istinski antifašist, istaknuti privrednik i uspješan sportski radnik, koji je svojim angažmanom uveliko doprinio razvoju Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Iza njega će ostati praznina koju će biti vrlo teško popuniti", navodi se u telegramu predsjedavajućeg Komšića.

http://www.kozlukonline.com/index.php/vijesti/bosna-i-hercegovina/118-sinoc-u-sarajevu-u-88-godini-preminuo-dragutin-braco-kosovac

Sinoć u Sarajevu u 88 godini preminuo Dragutin Braco Kosovac

Grad Sarajevo je s tugom i žaljenjem primio vijest da je Dragutin Braco Kosovac, legenda Sarajeva i BiH, preminuo sinoć u 88. godini u Sarajevu.

Smrću Dragutina Brace Kosovca Grad Sarajevo i BiH ostali su bez izuzetnog čovjeka, antifašiste, istaknutog privrednika, političkog radnika i sportiste.

Dragutin Braco Kosovac je bio čovjek dijaloga, istrajne i nepokolebljive energije, koji je uvijek apelovao na razum, u plemenitoj misiji izgradnje povjerenja i razumijevanja među narodima na ovim prostorima.

"Dobitnik Šestoaprilske nagrade, simbol zajedničke borbe svih građana Sarajeva protiv opsade i agresije, Dragutin Braco Kosovac postao je i zauvijek će biti dio bogate, znamenite i prkosne historije grada Sarajeva", saopćeno je iz Gradske uprave.

IZUZETAN STRUČNJAK: Dragutin Braco Kosovac bio je izuzetan stručnjak, dokazani organizator i rukovodilac i dao je značajan doprinos razvoju ne samo "Energoinvesta“, nego i cjelokupne privrede Sarajeva i BiH, kazali su u Energoinvestu na vijest da je sinoć u Sarajevu umro istaknuti sarajevski privrednik i politički funkcioner Dragutin Braco Kosovac.
Kosovac je na mjestu direktora naslijedio utemeljitelja Energoinvesta Emerika Bluma nakon njegovog dugogogodišnje vođenja te kompanije.

Dolaskom Brace Kosovca, kako je kazao rukovodilac biroa za ljudske resurse Mihad Hajro, Energoinvest je nastavio daljnji rast na domaćem i inozemnom tržištu. U tom periodu došlo je do ekspanzije Energoinvesta u informativnim tehnologijama i formiranja posebne organizacione cjeline, odnosno firmi za informatiku i kompjuterizaciju.

"Budući da sam u to vrijeme bio direktor jedne organizacije u Energoinvestu imao sa čast i priliku da sarađujem sa Bracom Kosovcem za koga mogu reći da je bio izuzetan čovjek, uspješan političar i uspješan poslovni čovjek na čelu Energoinvesta“, kazao je Mihad Hajro za Fenu.

Svojim radom Kosovac je doprinio uspješnom prodoru i afirmaciji ove kompanije na domaćem i inozemnom tržištu.


http://www.federalna.ba/bhs/vijest/9605/sinoc-u-88-godini

Umro Dragutin Braco Kosovac
Istaknuti sarajevski privrednik, politički funkcioner, sportista i antifašista, bivši gradonačelnik Sarajeva Dragutin Braco Kosovac umro je sinoć u 88. godini u Sarajevu. Sahrana Dragutina Kosovca zakazana je za petak, 27. januara.  
23.01.2012 15:58

Kosovac je bio nosilac Partizanske spomenice 1941.-1945. i Ordena narodnog oslobođenja, za najveći doprinos u NOB-u.

Prvi je u cijeloj BiH okupio Srbe Sarajeva u Forumu Srba koji su osudili agresiju na Republiku BiH i zalagali se za prekid ratnih dejstava. 

Bio je član Saveznog izvršnog vijeća (SIV), predsjednik Vlade SR BiH i član Predsjedništva SR BiH. 
 

Vodstvo kompanijom "Energoinvest" naslijedio je od njenog osnivača Emerika Bluma i ostao na mjestu predsjednika Poslovodnog odbora ove firme do penzionisanja 1998. godine. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog i Plakete za doprinos u zaštiti ljudskih prava i ostvarenju nacionalne ravnopravnosti naroda i nacionalnih manjina u BiH koju dodjeljuje Srpsko građansko vijeće- Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV-PR).  
        
Kosovac je rođen 10. januara 1924. u Sarajevu.

Dragutin Braco Kosovac bio je požrtvovan, hrabar, druželjubiv i vrlo vješt u svim poslovima kojim se bavio. Njegova smrt nas je duboko potresla, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik SUBNOR-a Jure Galić.

Galić se s Bracom Kosovcem družio u, za Bosnu i Hercegovinu, najtežim vremenima. Onda kada su kao partizani branili ovu zemlju od fašista, a i u toku agresije na BiH.

"Braco i ja smo u toku prošlog rata potpisali i poslali nekoliko zajedničkih apela međunarodnoj zajednici za jedinstveno i slobodno Sarajevo. S njim sam dijelio mnogo lijepih uspomena", rekao je Galić.
 


Iz Grada Sarajeva ističu da je Kosovac čovjek čija biografija izaziva poštovanje i predstavlja životni uzor kojem treba težiti.
 "Smrću Kosovca Grad Sarajevo i BiH ostali su bez izuzetnog čovjeka, antifašiste, istaknutog privrednika, političkog radnika i sportiste. Kosovac je, kao veliki čovjek, humanista i izniman prijatelj, svojim neumornim radom i moralnim načelima obilježio vrijeme u kojem je živio", kaže se u saopštenju. Navodi se da je Kosovac bio pokretač i podrška brojnih značajnih događaja u Sarajevu.
 "Kao istinski demokrata i borac, on je svojim nezavisnim otvorenim duhom, samopouzdanjem i upornošću, ali i jubavlju i privrženošću prema Sarajevu značajno doprinosio boljitku svojih sugrađanki i sugrađana. Kosovac je bio čovjek dijaloga, istrajne i nepokolebljive energije, uvijek je apelovao na razum u plemenitoj misiji izgradnje povjerenja i razumijevanja među narodima na ovim prostorima", ističe se u saopštenju.
 Kao dobitnik Šestoaprilske nagrade, dodaje se, Kosovac je postao i zauvijek će biti dio bogate, znamenite i prkosne historije grada Sarajeva.
 "Zbog toga nam je bila privilegija što smo ga imali kao sugrađanina, učitelja i lidera", poručuju iz Grada Sarajeva. 


U ratnom vremenu, kada je Sarajevo tri i po godine bilo u prstenu opsade i, danonoćno, sa svih strana zasipano artiljerijskim salvama, kad snajperisti i mitraljesci nisu birali ciljeve, grupa pensionisanih generala bivše JNA bila je sa narodom, sa državom i Armijom BiH. Ostali su sa sugrađanima u ratnoj kataklizmi, toj najvećoj ljudskoj nevolji.

Znali su i vidjeli: Sarajevo se brani golim rukama, puškom i ostajanjem na licu mjesta a ne bježanjem iz ratnog pakla.

Kao osvjedočeni antifašisti, doskorašnji visoki vojni funkcioneri, komandanti armijskih oblasti, stručnjaci za operatiku i strategiju odbrane zemlje, za socio-psihološke činioce rata, eksperti za pojedine rodove i vidove vojske i ratne vještine, okupili su se čim je počelo stezanje obruča oko Sarajeva. Na sastanku 8. aprila 1992. godine, brzo su došli do jedinstvenih ocjena i stavova. Prve upade paravojnih formacija i vojske iz Srbije preko Drine u Bosnu nazvali su pravim imenom – agresijom na Bosnu i Hercegovinu, agresijom snaga nacionalizma i neofašizma.

Saopštenje za javnost tada su formulisali i potpisali: Milan Ačić, Milenko Anđelić, Idriz Čejvan, ing. Adolf Dančević, Abaz Deronja, Ahmed Džubo, Ahmet Hodžić, Džemal Muminagić, Sakib Pozderac, Džemil Šarac, Mirko Vranić, Milan Vuković i Anton Lukežić. Ovo saopštenje trinaestorice generala objavila su javna glasila u BiH i SFRJ a nemali publicitet dobilo je i u međunarodnoj javnosti. Činu potpisivanja izjave pridružili su se antifašisti: Novak Anđelić, Stojan Bjelajac, Dragutin-Braco Kosovac, Vaso Radić i Cvjetko Kačar. Iz Zagreba se priključio nekadašnji komandant RV i PVO Enver Ćemalović, a iz Herceg-Novog i general Ekrem Durić. Iz Mostara su se oglasili general Asim Pervan, književnik Jakov Jurišić i narodni heroj Dušan Grk.

U toj izjavi napadi na Bosnu i Hercegovinu okarakterisani su kao »put u besmisleno produbljivanje mržnje, raskola i samoubistva naše zajednice«. »Klanjamo se žrtvama palim na obalama Miljacke i širom BiH« - rekli su potpisnici osuđujući ubice nevinih ljudi Muslimana, Hrvata i Srba u Bijeljini, Kupresu, Bosanskom Brodu i drugim mjestima. Iskazali su odlučnost u zahtjevu da se »zaustavi vojna i politička intervencija iz Srbije i Hrvatske«.

Oglasili su se i pismom 3. juna 1992. i upozorili da samo mir i demokratski rasplet krize mogu spriječiti rat bez granica – katastrofalne ljudske i materijalne gubitke, egzodus stanovništva, izbijanja na javnu scenu u sve većoj mjeri intelektualnog, političkog i moralnog društvenog škarta. Osudili su etničko čišćenje i stvaranje koncentracionih logora za nesrpski živalj ističući da inspiratori i nosioci genocida moraju da odgovaraju i da budu kažnjeni. 

Svi koji su ostali dijelili su sa narodom dobro i zlo. U haosu koji je nastao, sagledavali su izlaze i javno ih saopštavali. U oba javna istupanja iskazali su vlastito uvjerenje »da su i oni borci u istom frontu«.


Sahrana Brace Kosovca će biti u petak, 27 januara 2012.


Ovde su svi posljednji pozdravi objavljeni u Oslobođenju: