Klik na link slika će vas odvesti na tabelu gdje je ta slika predstavljena malom sličicom - thumbnail-om, koja će bit prva odozgo na lijevog strani, gdje su navedeni svi raspoloživi relevantni podaci o toj slici, ono ko, šta, kada, gdje...


  Bogdan Kršić - Boban (mod, jed) - član Modelarske škole 1945; Jedan od 33 polaznika Modelarske škole Aerokluba Sarajevo 1945, trideset i troje veličanstvenih, kako sam ih ja nazvao. Ta škola je ona klica iz koje je naš klub ponikao.

PREMINUO u Beogradu 21.oktobra 2009; jedriličarsko "A" na Mojmilu 1948, kao i jedan skok padobranom na Rajlovcu. Napravio 36 vlastitih konstrukcija modela jedrilica, motornih penjača, sobnih modela. Bio reprezentativac BiH na takmičenjima u Sarajevu, Mostaru, Zagrebu, Samoboru, Novom Sadu, Rumi, Vrscu, Ljubljani, Bledu, Skoplju i dr. osvojio prvo mesto i državni rekord na Saveznom takmičenju sobnih modela u Ljubljani (1950?) u kategoriji trupnih modela;
Leb Cvetković dodaje:
Poznato je da je Bogdan Kršić bio i veliki umjetnik, dobitnik najviših državnih priznanja i niza nagrada za grafiku i opšti doprinos kulturi i umjetnosti. Ovom prigodom želim da ponovim njegove izjave, koje je davao u raznim prilikama, svečanim ili običnim: “Rad u Aeroklubu Sarajevo i moje bavljenje modelarsvom i jedriličarstvom značajno je uticalo na moje vaspitanje i budući rad.”


slika , slika , slika , slika


 

Povratak na In-memoriam-e


 

21. OKTOBAR 2009: BOGDAN BOBAN KRŠIĆ

 

Neno Hrisafović mi 22. oktobra piše:

Dragi Dejane,

 
 primili smo tužnu vest da je juče, 21 oktobra 2009, preminuo u Beogradu naš stari jaran, modelar i jedriličar Bogdan-Boban Kršić.
Napustio nas je još jedan veteran sportskog vazduhoplovstva, zaslužni radnik već od prvih dana osnivanja sarajevskog aero-kluba. Bio je  dobar i prijatan čovek.
Njegovi modelarski uspesi su bili takvi da bi bilo poželjno da jedan prelazni pehar na polju vazduhoplovnog modelarstva u BiH nosi njegovo ime. 
 
On će ostati, nama starima, u toplom sećanju.
 
Neno Hrisafović

A ja dodajem: Hvala mu za doprinos sportskom vazduhoplovstvu Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. Bio je član Modelarske škole 1945, grupe koju sam ja nazvao "33 VELIČANSTVENA" !

 

Neka je vječni pokoj i mir Bobanovoj duši.


 

Povratak na In-memoriam-e