Klik na link slika će vas odvesti na tabelu gdje je ta slika predstavljena malom sličicom - thumbnail-om, koja će bit prva odozgo na lijevog strani, gdje su navedeni svi raspoloživi relevantni podaci o toj slici, ono ko, šta, kada, gdje...


  Vojka Marić - (jed), Tasketova supruga i Batina sestra, PREMINULA u junu 2008


slika , slika


 

Povratak na In-memoriam-e


 

17. JUNI 2008: VOJKA MARIĆ

Maloprije sam dobio email od Cice Marjanović:

Dejane, sigurno ti nisu javili da je umrla sestra Bate Marića, Vojka (Vojislava), a posto je i ona bila, kako Vojo kaže, pilot, trebalo bi da to staviš na sajt. Juče smo bili na sahrani u malom mjestu Deču pored Beograda. Oni su živjeli u Batinoj vikendici. Taske je isto jako lose.

Nažalost, nikakvih drugih podataka nemam. Sve što znam o Vojki je maglovito sjećanje od prije 45 godina i ove dvije slike:

Vojka je plavokosa.

Molim one koji nešto znaju, neka jave.

 
From: "nhrisafovic" <nhrisafovic@wanadoo.fr>
To: "Dejan Stojnic" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Vojka Maric
Date: Mon, 11 Aug 2008 13:00:34 +0200
 
Vozdra Dejane,
 
Tek posle izvesnog vremena "skoknuh" do tvog sajta da vidim sta ima novo i to "novo" me je razalostilo: saznado da Vojke vise nema. Ona mi je ostala u veoma lepom secanju kao i njena bliska prijateljica Olga; bio sam im povremeno nastavnik na Butmiru 1958 i 1959 godine. Poklonile su mi, kada sam diplomirao, jednu lepu malu kutiju za cigarete, crno lakiranu i na njenom poklopcu urezan crtez jedne dzamije. Napisale su mi i jednu lepu malu posvetu i zalepile je na unutresnjoj stani poklopca.Do tog poklona mi je bilo toliko stalo da, kada sam pokupio svoje prnje i otisao iz Juge u januaru 1965 sa jednim koferom i jednom torbom, poneo sam bio i tu kutiju. Samo, prestao sam pusim i prilikom jedne od nekoliko selidbi, negde sam je zaturio. Danas bas bih voleo da mogu ponovo da procitam posvetu koju je Vojka napisala svojerucno i da se ponovo potsetim na te dve fine mlade devojke koje su bile dostojanstvene, ali ne mrtva puhala, ljubazne i otvorene, ali ne kaciperke, ni koketne lutke ili sminkerice, koje su bile, u onom pozitivnom smislu, nasa raja. Svi smo ih uvazavali, pred njima se nije nikada ni psovalo ni  pricali masni vicevi i to prosto sto to nije "pasovalo" u njihovom prisustvu.
Vojka je stanovala, koliko se secam, u Vogosci, a Olgica u Seheru.
 
Eno ih obe na poslanim slikama:  na jednoj Olgica, Cike Savija i Voka sede na stepenicama, cini mi se starog JAT-ovog bifea, a iza njih je Joco Stopar. Osoba koja sedi za stolom mogla bi biti ili Blagoje ili Braco Miletic.
Na drugoj fotki, opet Olgica i Vojka sa nekim koga ne prepoznajem; pozadi, malo dalje je Cike Savija.
Slike su snimljene sigurno pre 27 Jula 1961, kada je Cike poginuo u sudaru dva AERO-2 iznad Romanije i kada su pogunuli Cike, Emil Casar, Braco Miletic i jedan vodnik JRV, zaboravih mu ime.
 
Eto tako sve prolazi. Vojka, laka ti crna zemlja.
Iskreno saucesce njenom suprugu koga se , eto, ne secam.
 
Neno


 

Povratak na In-memoriam-e