Klik na link slika će vas odvesti na tabelu gdje je ta slika predstavljena malom sličicom - thumbnail-om, koja će bit prva odozgo na lijevog strani, gdje su navedeni svi raspoloživi relevantni podaci o toj slici, ono ko, šta, kada, gdje...


  Jakša Minić (nast jed, mot); rođen 08.02.1936, PREMINUO 27. decembra 2008; prvo rulanje napravio 5. juna 1949 !!! Nosilac zlatne jedriličarske značke


slika , tekst, slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , video Butmir 1967, slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , tekst, slika , slika , tekst, slika , tekst, slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika , slika ,slika , slika , slika , slika


 

Povratak na In-memoriam-e


 

27. DECEMBAR 2008: JAKŠA MINIĆ - GLIBO

U subotu 27. decembra 2008, u bolnici Podhrastovi, u 73. godini, preminuo je Jakša Minić, naš Glibo. Cijeli svoj radni vijek je proveo u vazduhoplovstvu, u Vazduhoplovnom savezu BiH, JAT-u i u Vazduhoplovnom Servisu Republičkih organa SR BiH, odakle je penzionisan kao kapetan - šef pilota.

Ja sam ga upoznao 1963. na internatu u Novom Travniku gdje je bio sve, i pilot šleper, i šleper na vitlu, i vozač povratnog vitla, i mehaničar za jedrilice.

 

Kada neko razvali nos Čavke, Glibo je cijelu noć pravio novu kabinu i ujutro je Čavka opet bila u zraku. Kada se utjera točak Letova, Glibo se prihvati autogenog aparata za varenje, i za par sati Letov je na startu. A kada pukne sajla, e tu ga nikad niko nije nadmašio, ni u brzini šplajsovanja, ni u kvalitetu. Njegov rekord je, koliko se sjećem, bio 12 minuta, a Jakšin šplajs nikada nije pukao. NIKADA!

Prvo rulanje je napravio 5. juna 1949 !!! Nosilac je zlatne jedriličarske značke. Evo kako je tekao Jakšin jedriličarski razvoj:

Letio je na 30 tipova jedrilica:

Jakšu sam posljednji put vidio proljetos

Muneveri, Goranu i Ogiju izražavam moje duboko saučešće. Takođe, izražavam saučešće svim članovima Aerokluba Sarajevo i vazduhoplovcima širom bivše Jugoslavije koji su Jakšu poznavali i sa njim drugovali na bezbrojnim aerodromima.

Sahrana je u ponedeljak 29. decembra u 14.30 na gradskom groblju Bare.

Neka mu je slava i vječni mir.

Evo par snimaka sa Jakšine sahrane

 

 

Date: Sat, 27 Dec 2008 22:51:13 +0100
From: "Jasenko Kapidzic" <kapjasenko@gmail.com>
To: "Dejan Stojnic" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Jaksa
 
Upravo dođoh kući sa planine i da provjerim šta ima novo na tvojoj-našoj stranici, a onda našem meni najružniju vijest: da nam nema našeg Jakše. Za mene, vrlo rano nas je napustio. Neka mu je vječna slava i hvala za sve što je učinio za nas vazduhoplovce.
Jasenko Kapidžić

 

Date: Sat, 27 Dec 2008 18:11:13 -0500
From: "Vlatko Abramovic" <vlatkoikata@gmail.com>
To: "Stojnic Dejan" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject:
MIME-Version: 1.0
 
Dejane !
iznenadila me je vijest o Jakši, ali mi tu ništa ne možemo. Ipak je istina da će nam svima Jakša ostati u lijepoj uspomeni i da ćemo ga se svi sjećati kao velikog čovjeka i prijatelja. Ostavio je iza sebe puno prijatelja, učenika i poznanika, a to i jeste bogatstvo dobrih ljudi. Ne znam šta drugo reći nego velika hvala za sve.
Vlado Abramović

 

From: "nhrisafovic" <nhrisafovic@wanadoo.fr>
To: "Dejan Stojnic" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Re: Losa vijest
Date: Sun, 28 Dec 2008 00:45:26 +0100
 
Dragi Dejane,
 
Vest da više nema  našeg dobrog, starog i iskrenog jarana Jakše Minića me je dovela do suza. Mi smo razgovarali telefonom pre nekih 2-3 meseca povodom smrti njegove sestre i tom prilikom mi se uopšte nije žalio na svoje zdravstveno stanje.
Ispričali smo se kao prijatelji koji se nisu dugo videli, a koji imaju toliko zajedničkih uspomena. Čak mi je pričao o svom zl."C" i o tome da li je on prvi osvojio u BiH tu značku ili Arsen Kukura. Posebno smo evocirali lgorovanje u Livanjskom polju 1964 i razne dogodovštine (posebno lov na žabe noću koji je Mensur organizovao i čijim pohovanim batacima smo se sladili između dva poletanja); o džipu na kome je bobina za paljenje zamenjena sa dva magneta sa "Trojke", o slabom, skoro nikakvom svetlu farova kada smo išli na večeru u Lijevno itd itd. To je bilo ni šest meseci pred moj odlazak u Francusku.
Videli smo se poslednji put u avgustu 1967, na Butmiru naravno, gde je Vasa Stepanović držao akrobatski kurs na jedrilici "Mačka". I to je bio predmet naših sjećanja.
Pitali smo se ko još ostade od Butmirske raje 1948-1950; ispalo je Mošo, Jakša i ja.
Eto, sad ode i Jakša...
Laka ti zemlja Jakša, stari druže!
Tvoj Neno

 

Date: Sun, 28 Dec 2008 01:46:24 +0100
From: "vojislav marjanovic" <vojomar@gmail.com>
To: "Dejan Stojnic" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Re: Losa vijest
 
Dragi Dejane,
baš me je rastužila vijest da je naš Jakša preminuo. Nešto se rasipamo u zadnje vrijeme... Vojka, Taske prije par dana, pa sada Jakša. On i Ognjen su bili u Beogradu kratko vrijeme u izbjeglištvu, pa smo se baš lijepo družili.
Molim te u moje i Cicino ime izrazi Muneveri, Goranu i Ognjenu naše duboko saučešće .

Vojo Marjanović

 

From: "Milena Pejic" <milena@pejic.ca>
To: "Dejan Stojnic" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Re: Losa vijest
Date: Sat, 27 Dec 2008 21:43:58 -0700
 
Moje saučešće svima koji su poznavali Jakšu, a posebno njegovim najmilijima! Eto, osipamo se, ali mislim da smo dobro i ispravno živjeli! Zbogom, još jednom prijatelju! M.

 

Date: Sun, 28 Dec 2008 11:46:06 +0100
From: "miroslav tomic" <mtomic@gmx.at>
Subject: Re: Losa vijest
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>
 
Obitelji Jakše Minića  najiskrenije saučešće od Jakšinog dugogodišnjeg radnog kolege.
Miroslav Tomić.

 

From: <ljubomirpranjic@hotmail.com>
To: "Dejan Stojnic" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Re: Losa vijest
Date: Sun, 28 Dec 2008 13:32:36 +0100
 
Iskreno saučešće porodici. Jakša je bio moj prijatelj i nastavnik letenja. Tužan sam. Prnja.

 

From: "Nebojsa Nozinic" <neson@prijedor.com>
To: <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Saucesce
Date: Sun, 28 Dec 2008 15:37:34 +0100
 
Odlazeći na sahranu pilotu Milanu Kajtuzu u Kozarsku/Bosansku Dubicu, prolazimo kroz Međuvođe pored neuglednog kurira (YU-CYL) i kažem saputnicima Milutinu Jukiću i Ljubi Medareviću da me iz njega, 05.10.1968 godine prvi skok na slobodno u Prijedoru "bacio" Jakša i nastavljamo bez komentara put Dubice. Po povratku u Prijedor čujemo vijest da je Jakša preminuo. Sa nevjericom smo se pogledali i izgovorili ... pa maločas smo eto samo njega pomenuli. Sjećanja i pominjanja nekih lijepih trenutaka sa Jakšom naviru. Otišao je na poslednji let bez povratka još jedan istinski vazduhoplovac koga smo voljeli i skim smo proveli svoje nezaboravne trenutke vazduhoplovne prošlosti.

Molim te Dejane da u ime  veteranske sekcije i članova Aero kluba "Prijedor" iz Prijedora porodici Minić preneseš naše iskreno saučešće.Neka mu je vječno plavo nebo.

 
Predsjednik Skupštine AK "Prijedor" Prijedor
Nebojša Nožinić

 

Date: Sun, 28 Dec 2008 10:33:57 -0800 (PST)
From: "Soo Aviation Inc." <admin@sooaviation.com>
Subject: Re: Losa vijest
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>
 
Želio bi da izrazim najdublje saučešće Jakšinoj familiji.
 
Sasa Pejić

 

Date: Mon, 29 Dec 2008 7:41:22 +1100
From: "b.ilic@bigpond.net.au" <b.ilic@bigpond.net.au>
To: "dejan: stojnic.co.uk" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Losa vijest
 
Dejane
 
Opet jedna nemila vijest, neočekivana - ovaj puta Jakša, jedan od veterana i legendi VSBiH. Bilo bi toliko toga da se kaze za Jakšu, bio je poglavlje za sebe, uvijek svoj, a centar života mu je bilo letenje - što klubsko, što profesionalno. Bilo koji razgovor o klubskom letenju jednostavno nije moguć bez pomena Jakše. Kao početniku u klubu, ostalo mi je u sjećanju njegovo "testiranje" nas novo-pridošlih. To je najviše bilo testiranje karaktera i nije bilo lako proći na ispitu, ali kada bi se dobio "plus" ušao si u krug prijatelja i onda dobio njegovu podršku i poduku o svim nijansama letenja o čemu je imao iskustva na pretek. I naravno, znamo ga kao nekoga ko je o svemu uvijek imao svoje sopstveno mišljenje - nekada samo na inat okolini, tek toliko da se potakne rasprava. Jakša veliki drugar i veliko srce. Neka počiva u miru.   
 
Bole

 

Date: Sun, 28 Dec 2008 14:39:48 -0800 (PST)
From: s v <voinovrs@yahoo.com>
Subject: Re: Losa vijest
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>
 
Sa žaljenjem sam primio vijest da je Jakša preminuo. Iskeno saučešće Jakšinoj porodici. Iskreno saučešće svim onim koji su ga poznavali. Neka mu je vječna slava.
 
Sergije Voinov

 

From: "pbsdd" <pbsdd@lsinter.net>
To: <dejan@djesi.ba>
Subject: Pismo
Date: Mon, 29 Dec 2008 08:19:37 +0100
 
Dejane, čuo sam za Jakšu u nedjelju. Ne znam šta mu je bilo, jer sam ga viđao u kafani ponekad i nije djelovao bolesno. Uvjek isti. Ronđalo i nezadovoljno. Ali ja ga takvog  znam oduvijek.

Laka mu zemlja.

DUH

 

Date: Mon, 29 Dec 2008 09:30:39 +0100
From: Ismet Secic <mcpkbh@bih.net.ba>
Subject: Re: Losa vijest
Sender: mcpkbh@bih.net.ba
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>

Dejane,
zaista donosiš loše vijesti u zadnje vrijeme. Puno si me ražalostio, jer mi je Jakša bio veoma drag. Dugo ga poznajem, ove godine se navršava 50 godina drugovanja i prijateljstva. Mnogo smo zajedno letjeli kao jedriličari, na internatima na obuci učenika, kao takmičari po republičkim, saveznim takmičenjima, a jednom prilikom i na međunarodnom jedrličarskom prvenstvu u Poljskoj. Bio je izvanredan drug, prijatelj kao i svestrani i vrlo dobar pilot. Od njega se imalo šta naučiti i, iskren da budem, od njega sam mnogo i učio i naučio, od praktičnog rada u radionici na popravci jedrilica, do najsuptilnijih elemenata tehnike pilotiranja, tehnike jedrenja i taktike preleta. Volio je avijaciju i njoj je posveti čitav svoj život. Bio je pravedan i principijelan, nacionalno neopterećen.
Odgojio je dva vrlo dobra i čestita sina. Njegovim odlaskom avijacija, ne samo Bosne i Hercegovine, nego i širih prostora bivše nam domovine, gubi jednog dobrog čovjeka, stručnjaka i prijatelja. Njegovoj familiji, Muneveri, Goranu i Ognjenu je najteže. Ovom prilikom želim da im uputim iskreno saučešće, a njemu neka je laka crna zemlja i neka ga dragi Bog primi u rajske bašče.
Ismet Sečić - Sele

 

From: Slobodan Avram <slobo43@hotmail.com>
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: saucesce
Date: Mon, 29 Dec 2008 07:21:33 -0600

 
Dejane,
 
Samo dan ranije poslah ti e-mail povodom sjećanja na preminule članove Aerokluba. Još jedan velikan se pridružuje ovoj listi. Ne treba puno riječi da bi bilo jasnije ko je bio Jakša Minić Glibo. Vječna mu slava i pokoj duši, a njegovoj porodici iskreno saučešće.
 
Slobodan Avram

 

Date: Mon, 29 Dec 2008 05:22:41 -0800 (PST)
From: Branko Blagojevic <brane800@yahoo.com>
Subject: Jaksa
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>
 
Stoja, od posla ne stižem ni da ti se javim čestito, a naši klubaši odlaze jedan po jedan. Sve je više tih zatamnjenih imena. Odlazi generacija naših nastavnika, mehaničara, sve dobri ljudi koji su učinili jedno vrijeme nezaboravnim.  

Jakša mi zadao prvi prelet do Travnika. Davno biješe! Došao, vidio vrijeme i rekao: Mali danas tvoj zadatak Travnik i nazad! Neka mu je vječna slava!

Tasketa sam zapamtio kao veoma dobrog čovjeka. Poslednji put sam ga vidio na našem druženju u Bgd što organizovasmo Joco i ja! Podsjetio me je na te dane kad je on još bio aktivan u klubu i kako mi je pomogao dok sam ja bio mlad i zelen!
Vječna mu slava!

Tužan sam kao svi klubaši. 

 

From: =?iso-8859-2?B?TWlya28gQm++aeY=?= <mirko.bozic@zg.t-com.hr>
To: "'Dejan Stojnic'" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: RE: Losa vijest
Date: Mon, 29 Dec 2008 15:09:02 +0100
 
Moje duboko saučešće Jakšinoj porodici i prijateljima. Bio mi nastavnik, podrška i kolega na poslu. Imali smo i lijepih i ružnih zajedničkih letova. Butmirska ledina se nije mogla zamisliti bez njega. Neka mu je laka zemlja, a mi ćemo uvijek pamtiti.
Mirko Božić

 

Date: Tue, 30 Dec 2008 00:39:12 -0800 (PST)
From: ljubomir prodanovic <pl_prodan@yahoo.com>
Subject: Re: Losa vijest
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>
 
Na žalost svih vazduhoplovaca i onih koji su ga poznavali, voljeli i cijenili, još jedna legenda napustila nas je zauvjek! Stranice ovog sita  objektivno pokazuju da je Jakša Minić STVARNO BIO VAZDUHOPLOVNA LEGENDA. Njegovoj porodici iskreno saučešće, a Jakša neka počiva u miru!

Prodan sa porodicom


 

 

From: "Ejub Duric" <ejubduric@shaw.ca>
To: "'Dejan Stojnic'" <dejan@stojnic.co.uk>
Subject: Jedrilicari
Date: Sat, 9 Jan 2010 11:24:17 -0800
 

Vozdra Stoja,

 

Prodje i godisnjica Glibinog odlaska. Neka mu je lahka zemlja Jos se dobro sjecam onih prekrasnih dana u Livnu 64-te i 65-te godine na internatu. Jedna od posebno upecatljivih scena je ona kad me je on slepao s Po-2, sa crvenom bandanom oko glave da bi sprijecio njegovu kosu da mu ne ulazi u oci. Po-2 je samo imao vjetrobran a ne zatvoteni cockpit (vjerovatno se sjecas). Medjutim, nesto nije bilo u redu s motorom i kada smo smo se “odlijepili”, morali smo ostati u ground effect-u na samo nekoliko metara visine. On se okrenuo prema meni, izbacio ruku van i rasirio prste i  zatim polahko spustio ruku, nesto kao “steady as she goes”. U mojim prvim letovima (upravo poslije obuke na vitlu) u aero zaprezi, u “Bebiciimao sam pune ruke posla. On je expertno blago usao u zaokret napravio jedan veliki krug i vratio me nazad na short final, gdje sam otkacio kad mi je krilima dao wave-off i sletio normalno.

Jos jedne scene se veoma drago sjetim. Mada je Jaksa uglavnom slepao na internatu, on bi nekada letio I jedrilice. Jednom je sjeo u “Cavkui sa vitla odmah pri otkacivanju uletio u termiku i poceo jedriti! To je za nas zutokljunce bilo nesto nevjerovatno.

O njegovom strucnjastvu kao aviostolar ne treba ni govoriti. Prilozi ove redove na sajtu povodom godisnjice, molim Te.

Pored ovoga, htio bih Ti dodati jos dva imena na jedrilicarsku listu. U mojoj generaciji (64) u Livnu nas je bilo sedam iz Sarajeva. Pored Zeljke Stolbe, Cvjetkovica (zvanogStruja”) i mene bile su i dvije cure. Jedna se je zvala (L)Atifa?. Imala je nadimakPtica”, a druga se je definitivno zvala Azra, valovito-cickave  kose, plavih ociju i pjegava u licu.

 

Cheeeeerio!

 

Ejub        


 

Povratak na In-memoriam-e